Hol a pénz?! Ebből az ábrából ez maradéktalanul kiderül

gazdaság
2015 február 15., 13:13
comments 46
photo_camera (ábra: Deutsche Bank, Business Insider)

Ezen az ábrán elvileg rajta van az egész globális pénzügyi rendszer.

Pontosabban pénzügyi eszközök univerzumának "befektethető" része. A Deutsche Bank elemzője, Sanjeev Sanyal készítette, és arra jutott, hogy jelenleg 294 ezermilliárd dollár (meg sem próbálom átszámolni forintba) a világ pénzügyi eszközeinek értéke. Ebből:

  • 69 ezermilliárd dollár a világ tőzsdei vállalatainak értéke (piaci kapitalizációja),
  • 58 ezermilliárd dollár az államadósságok, javarészt államkötvények értéke,
  • 60 ezermilliárd dollár a pénzintézetek adóssádainak értéke,
  • 31 ezermilliárd dollár a nem pénzügyi vállalatok adósságainak értéke,
  • 14 ezermilliárd dollár hitelfedezetű értékpapír, és még további
  • 62 ezermilliárd dollár klasszikus bankhitel.

Ez elég soknak tűnik, főleg ahhoz képest, az egész világ 72 ezermilliárd dollár nominális GDP-t termel évente, amiből az USA 16 ezermilliárd, Kína 9,1 ezermilliárd, a kis Magyarország pedig 0,123 ezermilliárd (tehát 123 milliárd) dollárt hoz össze. Szóval a pénzügyi szektor a mostani árfolyamokon négy évnyi világ-GDP-t ér. A Deutsche Bank elemzője szerint egyébként tavalyhoz képest csökkent a globális pénzügyi szektor mérete a világ GDP-jéhez képest.

(Business Insider.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.