Kiderült, mi kerülhet a Marx-szobor helyére a Corvinuson

csoda
2015 február 16., 16:32

latanycorvinus

A Corvinus honlapjára pár hete került fel az a közlemény, ami szerint az egyetem a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel együttműködve írt még ki 2013-ban tervpályázatot a

Corvinus szellemiség vizuális megjelenésének kialakítására.

A pályázatban három monumentális szobor, illetve az aulára néző üvegablakok megalkotására vártak ötleteket. A zsűri végül

Kotormán Ábel Csongor és Gwizdala Dáriusz „HAGYOMÁNY és MEGÚJULÁS” című pályaművét találta a Budapesti Corvinus Egyetem szellemiségéhez leginkább megvalósításra alkalmasnak.

A műhöz készült leporellóból pedig kiderült,

Az aula domborművét a Hunyadi Mátyáshoz köthető reneszánsz tudásközpont és a Corvinák inspirálták. Az alapmotívumot egy a Corvin-kódexek közül származó Biblia gazdagon díszített fedőlapja adta. Az aranyozott acélkompozíció szellemiségét a tradíció és az innováció határozza meg. A könyv ornamentikáját plasztikus elemekké alakítottuk át, a kódexmásolók alázatos és míves munkája a digitális lézervágás révén új vizuális összefüggésben jelenik meg. Küldetése a téri reprezentáció erősítése, a Corvinus szellemiség képviselése.

A nyertes projekt emellett további szobrokat is tartalmaz:

hagyomany

Az aulában korábban Karl Marx szobra állt, ezt tavaly távolíttatta el az egyetem vezetősége, azután, hogy a KDNP és a párt ifjúsági szervezete kampányt indított a szobor ellen, többek között azt állítva, hogy Marx antiszemita és idegengyűlölő volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.