Magyar Helsinki Bizottság: Ellehetetlenülhet a gyülekezési jog gyakorlása

jog
2015 február 16., 14:48
comments 17

A MostMi csoport Angela Merkel látogatása napjára szervezett tüntetést. Aznap reggel a TEK telefonon jelezte, hogy a korábban engedélyezett tüntetést nem tarthatják meg, mert a helyszínt műveleti területté nyilvánították.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság február 11-ei végzésében döntött úgy, hogy a gyülekezési törvény értelmében nem lehet jogorvoslattal élni, ha a BRFK egy egyszer tudomásul vett tüntetést az adott helyszínen utólag megtilt telefonon. Mert a bírósági döntés szerint a telefonhívás nem határozat, ezért nincs mivel szemben jogorvoslattal élni.

Ha ez így marad, akkor a TEK vagy BRFK bármikor lezárhat olyan területet, ahova korábban már tudomásul vette a rendőrség a gyülekezést, ezzel pedig ellehetetlenülhet a gyülekezési jog gyakorlása.

- áll a Magyar Helsinki Bizottság közleményében.

Majd így folytatódik:

"A gyülekezési törvény alapján a jogellenes tiltást gyorsított, három napon belül lefolytatandó jogorvoslati eljárásban van lehetőség vitatni, a bíróság nem értett egyet a Magyar Helsinki Bizottság álláspontjával, mely szerint a tiltás akkor is tiltás, ha arra nem határozat formában kerül sor, hanem telefonon, illetve jegyzőkönyvbe foglaltan. Így az sem lényeges, hogy a telefonos tiltásra messze a törvényes határidőn, vagyis a bejelentéstől számított 48 órán túl kerül sor.

Emlékezetes, hogy a Szent György térre 2013 márciusában a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa által bejelentett tüntetést azért tiltotta meg határozatban a BRFK, mert azt a TEK korábban lezárta. Akkor a bíróság a tiltás jogellenességét megállapította, felülvizsgálva a TEK-intézkedést is. A Magyar Helsinki Bizottság szerint ezzel egyenértékű, ha a tiltásra határozat nélkül kerül sor.

A különbség a két eset között csak annyi, hogy a műveleti területté nyilvánítás megelőzi-e a gyülekezés bejelentését vagy sem. Most az a helyzet, ha a TEK a gyülekezés tudomásul vétele előtt zár le egy területet, akkor az oda bejelentett gyülekezés tiltását a bíróság három napon belül felül fogja vizsgálni. Ha azonban a TEK a gyülekezés tudomásul vétele után zárja le a terület, akkor az ellen csak panasszal lehet élni. Olyan jogorvoslattal, amelyet évekig bírál majd el a magyar igazságszolgáltatás, ahogy történt az a Kossuth téri kordon miatt szintén a Magyar Helsinki Bizottság által indított eljárásban. Akkor több mint négy év és egy kormányváltás kellett a jogsértés megállapításához.

Úgy látszik, visszatértünk a 2006-os állapotokhoz. Csak ma azok vannak kormányon, akik 2006-ban kordont bontottak."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.