Négy év alatt megfeleződött Romániában az egyetemi hallgatók száma

A demográfiai hullámvölgy és az érettségi vizsga szigorítása miatt brutálisan visszaesett Romániában az egyetemi hallgatók száma.

Az Adevarul írta meg, hogy míg a 2008/2009-as tanévben még 891 ezer fiatal tanult a romániai felsőoktatásban, a 2012/2013-as tanévben számuk 465 ezerre csökkent. A szociológusok a tendencia folytatódására számítanak, pedig Romániának az a célkitűzése, hogy 2020-ig tíz százalékkal növekedjék a felsőfokú végzettséggel rendelkezők száma.

Társadalomkutatók szerint a vizsgált időszakban hagyták el az egyetemek padjait az utolsó népesebb korosztályok, amelyek még 1989 előtt születtek. A romániai rendszerváltozás után ugyanis - amikor eltörölték a Ceausescu-diktatúra által bevezetett abortusz-tilalmat - a természetes népszaporulat meredeken visszaesett, negatív tartományba került, és 2013-ban elérte a második világháború utáni történelmi mélypontját.

Míg 1989 előtt egy romániai nő átlagosan 2,3 gyereket szült, a gyermekszülési hajlandóság a 90-es évek elején meredeken visszaesett, és az utóbbi évtizedben a gyermekvállalás aránya 1,3 gyermek szintjén stabilizálódott.

Amellett, hogy kevesebb diák végez középiskolát, az utóbbi években sokkal komolyabban veszik az érettségit (értsd, megelőziki a csalásokat) Romániában: míg 2009-ben a jelentkezők több mint 80 százalékának sikerült az érettségije, 2012-ben a végzősök fele sem ment át vizsgán, így egyetemre sem jelentkezhetett.

Az Adevarul szerint megalapozatlan mítosz az, hogy a román munkaerőpiacot ellepték a "diplomagyárak által futószalagon gyártott" felsőfokú végzettségűek: Romániában a 30-34 éves korosztály alig 21,8 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, míg az európai átlag 35,8 százalék.

Románia tehát távol áll attól, hogy 2020-ig teljesíteni tudja azt az európai uniós célt, hogy a 30 és 34 év közöttiek legalább 40 százaléka rendelkezzen egyetemi végzettséggel, ezért a bukaresti kormány 26 százalékos arány elérését tűzte ki célul a mostani uniós költségvetési ciklus végéig - írta az Adevarul, amit az MTI idézett.

Eközben Magyarországon a demográfia mellett még egy tényezőt érdemes figyelembe venni a felsőoktatási hallgatók számának megnézesekor. Orbán Viktor ugyanis meghirdette már a diplomások helyett szakmunkásokat programot. A KSH adatai szerint 2005-ben 424 ezer hallgató volt a felsőoktatásban, ez volt a csúcs, 2009-ben 370 ezer, 2013-ban pedig már csak 320 ezer.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.