A nemzeti parkokat is kivérezteti a kormány

Magyar_szürkemarha

A Népszabadság cikke szerint lehetetlenül nehéz helyzetbe hozza a kormány a nemzeti parkokat. A három legnagyobb magyar természetvédő szervezet, a WWF, a Magyar Természetvédők Egyesülete és a Magyar Madártani Egyesület, még tavaly év végén írt a Földművelésügyi Minisztérium, hogy miért vesznek el 50 ezer hektárnyi védett területet a nemzeti parkoktól. Ezeknek a földeknek a kezelése a Nemzeti Földalapkezelőhöz vándoroltak.

Fazekas Sándor megtekintésügyi miniszter a napokban válaszolt a szervezeteknek. A miniszter azt a képtelenséget állítja, hogy maguk a parkok kérték erre a kormányt. A Népszabadság szerint azért is ésszerűtlen a miniszter állítása, mert a parkok évente milliárdokat kerestek a földalapú támogatások révén. Ráadásul nincs is joguk lemondani egy olyan jogról, amit a természetvédelmi törvény ruházott rájuk.

A kormány másik intézkedése, hogy az 1200 hektár fölötti földbirtokosoktól elvonja a földalapú támogatást, éppen a nemzeti parkokat érinti a legérzékenyebben.

Egy új törvényjavaslat szerint pedig a nemzeti parkoknak nem lesz elővásárlási joga a védett földek adásvételénél.

“A törvényjavaslat szerint 2018-ig be kell fejezni a magánkézbe került egykori termelőszövetkezeti földek közül a legértékesebb természeti területek kisajátítását, ami azt jelenti, hogy a következő választás előtt hatalmas kiosztható földvagyon kerül az NFA-hoz, és az említett földek további sorsára, a természetvédelmi kezelésre a nemzeti parkoknak nem lesz érdemi befolyása.”

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.