A szakadárok megnyerték az ukrajnai háború eddigi legfontosabb csatáját

külföld
2015 február 18., 10:49
comments 1153
  • Szerdára teljesen körbezárták Debalcevét az orosz fegyverekkel és minden bizonnyal orosz katonákkal támogatott ukrajnai szakadárok.
  • A legfrissebb hírek szerint az ukránok megkezdték a visszavonulást.
  • A szakadárok kockáztattak és nyertek: megteremtődött az összeköttetés két államocskájuk, Luhanszk és Donyeck között.
  • Mostantól akár be is fagyhat a konfliktus, innen már nehéz lesz visszafoglalni a szakadárok által megszállt területeket.

Február 15-én 0 órakor szokatlan csend borult Debalcevére. A kelet-ukrajnai oroszpárti szakadárok két fővárosát, Donyecket és Luhanszkot összekötő vasútvonal fontos csomópontját hetek óta ostromolták az orosz fegyverekkel felszerelt, minden jel szerint orosz regurális csapatokkal megtámogatott szakadárok, de nem sikerült elfoglalniuk a várost, sőt, még az ostromgyűrű sem zárult be.

Pedig az EU külügyminisztereinek múlt heti csúcsán elhangzottak szerint Putyin mindent megtett azért, hogy a tűzszünet kihirdetését a lehető legtovább halogassa, időt adva ezzel a szakadároknak a stratégiailag fontos város bevételére.

photo_camera A bezárult ostromgyűrű Debalceve körül. Az MTI grafikája.

De nem sikerült elég időt nyerni. Így amikor eljött a tűzszünet időpontja, a város még ukrán kézen volt, és még egy utánpótlási és evakuálási útvonal is nyitva maradt. Éjfélkor pedig elhallgattak a fegyverek.

Egy órára.

Albert Sardasian, a várost védő ukrán csapatok orvosi alakulatának katonája szerint hajnali egykor újra záporozni kezdtek a rakéták és a gránátok a városra, amit azóta is szünet nélkül lőnek. A szakadárok vezetői a helyzethez alkalmazkodva újraértelmezték a tűzszünetet, állítván, hogy az Debalcevére nem vonatkozik.

Így állt elő mostanra az a különös helyzet, hogy miközben a front többi részén ténylegesen nyugalom van, Debalcevénél tovább tombol a háború eddigi legnagyobb csatája. A jelentések szerint legalább négyezer, akár nyolcezer ukrán katonát zárhattak körbe szerdára.

Viszonyításképpen: a teljes magyar hadseregnek összesen van nyolcezer harcoló katonája.

Debalcevében a tűzszünet után fordult válságosra a helyzet. Hétfő óta gyakorlatilag járhatatlan a Debalcevét a legközelebbi, ukrán kézen lévő nagyvárossal, Artemivszkkel összekötő út:

a szakadárok tüzérsége lőtávolon belül van, az utat elaknásították, olykor gyalogságuk is meg-megszállja. A várost utoljára hétfőn sikerült elhagynia ukrán katonáknak - nyolcan a mezőn át, 12-en egy teherautóban törtek ki a gyűrűből. Ellátmányt, utánpótlást napok óta nem tudnak a városba juttatni, ahonnan a sebesülteket sem tudják kimenekíteni.

Kedden, a tűzszünet harmadik napján a szakadárok már a városba is betörtek. Saját állításuk szerint teljes egészében, de még az ukrán források szerint is legalább részben elfoglalták a kulcsfontosságú vasúti pályaudvart. Ez az, amiért tulajdonképpen harcolnak, ha megvan a pályaudvar, akkor közvetlen kapcsolat teremtődik Donyeck és Luhanszk között. Ez több szempontból is fontos:

  • Donyeck segíthet Luhanszkot ellátni tüzelőanyaggal;
  • vasúton sokkal nagyobb tételben érkezhet a segítség Oroszországból.

Ez utóbbi, a segítség az oroszok szerint csak humanitárius segély, de ugyanezek az orosz források állítják határozottan azt is, hogy Ukrajnában nincsenek orosz katonák és orosz fegyverek. Az alábbi műholdfelvétel, amit az amerikai külügyminisztérium illetékese tett közzé a Twitteren, ennek ellenkezőjét bizonyítja. A képen a Debalceve környékén felvonult nehézfegyverek láthatók, ezeket valószínűleg orosz katonák működtetik.

// ]]>

Szerdára tovább romlott a helyzet. A szakadárok elkezdték körbezárni a Debalceve körüli ukrán védvonal falvait, vagyis megkezdték a katlanban rekedt ukrán csapatok kisebb zsebekbe zárását, ami a katlancsaták utolsó fázisa: a kisebb csapatokra osztott ellenfél megsemmisítése exponenciálisan gyorsuló folyamat. A legfrisebb hírek szerint az ukrán csapatok elkezdték a visszavonulást, feladták a várost.

UPDATE 12:08: Petro Porosenko ukrán elnök hivatalosan is bejelentette a visszavonulást. Tájékoztatása szerint az ukrán hadsereg és az önkéntes zászlóaljak reggelre befejezték összehangolt visszavonulásukat, a csapatok 80 százalékát sikerült kivonniuk a városból.

Mi történt?

A szakadárok mindent egy lapra feltéve kockáztattak, és nyertek. Miután Putyin halogató taktikája is kevés volt, a tűzszüneti megállapodást egyértelműen megsértve is folytatták az ostromot.

Ez a szempontjukból teljesen logikus döntés volt. Luhanszk és Donyeck összekapcsolásával sikerült egyesíteniük szakadár államocskáikat, a donyecki és luhanszki "népköztársaságot", stabilizálva ezzel helyzetüket. Ez önmagában már nagyobb nyereség, mint amit kockáztattak: a korábbiak alapján feltételezhették, hogy a Nyugat legfeljebb haragos nyilatkozatokban fogja elítélni a történteket. A legrosszabb esetben is legfeljebb annyi történhetne, hogy a Nyugat elkezdené felfegyverezni az ukránokat, ami most, Debalceve eleste után legfeljebb a front stabilizálására lenne elég, az elveszett területek visszafoglalására aligha.

Mi jöhet most?

Debalceve elfoglalásával a szakadárok legfőbb stragégiai céljukat elérték, így akár tényleg be is fagyhat egy időre a konfliktus. A szakadárok most már viszonylag nagy, de ami ennél is fontosabb, egybefüggő és jó összeköttetésű területet ellenőriznek. Ez egyben arra is lehetőséget ad, hogy ha úgy adódik, további stratégiai céljaik megszerzése érdekében bármikor felújítsák a konfliktust. Például Mariupolnál, amivel megnyithatnák az utat a Krím és Oroszország között. (Via MTI, New York Times, The Guardian, Time, ITV, Kyiv Post. Címlapkép: Egy ukrán önjáró löveg Debalceve határában, AFP PHOTO / ANATOLII STEPANOV.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.