A kortárs magyar rockzene 5 legnagyobb sértődése

Egyéb
2015 február 19., 17:58
comments 297

1. Vörös Gábor: HOGY IS VAN EZ?!

Vörös Gábor, az Ossian és a Fahrenheit volt basszusgitárosa ingyen jegyet követelt a szervezőktől magának és ismerőseinek a két évvel ezelőtti budapesti Slash-koncertre, és amikor elutasították, megírta a Facebookra az évtized kifakadását. Azon az alapon, hogy ez neki ingyen jár.

“... ha nem tudunk bejutni ingyen, akkor szinte biztos, hogy ezeknek az embereknek nagy része nem is fog venni jegyet, mert úgy gondolja (én is), hogy ez nekünk jár!!!”

– írta Vörös feledhetetlen Facebook-posztjában, aminek címe és vissza-visszatérő vezérmotívuma, a “HOGY IS VAN EZ?!” azóta szállóigévé vált. Vörös a posztot később kitörölte, de az alkalomból szerveződött Egymillióan Vörös Gábor Slash-jegyéért csoport szerencsére megőrizte az utókornak. Vörös humorérzékét dicséri, hogy az őt ért támadások hatására észhez tért, és végül saját pénzéből vett jegyet a Slash-koncertre, amivel joggal pályázhat a legbékülékenyebb sértődős magyar rocksztár címre.

voros

2. Pataky Attila: “Anyádnak én tolom”

Pataky Attila 2010-ben a pécsi Rockmaratonon koncertezett, amikor a közönségből valaki (pontosabban “egy darab ott lévő patkány”) megdobta valamivel. Sajnos nem egyedülálló jelenség ez, különösen olyan belemenős, bátor, provokatív együttesek esetében, mint az Edda (“Hínárszálak húztak le a mélybe”, “Szívemben a dal/megmarad nekem”, stb.) De Patakyban a dobálás hatására valami eltörött, és előadta a modern magyar rock történelmének egyik legsértődötteb, és lássuk be, trágárságoktól sem mentes színpadi szövegét. A nem dobáló többség nevében üzenjük: Kitartás, Attis! Maradjatok együtt!

3. Földes László: Díjat kaptam, kiakadtam

A most 70 éves (innen is gratulálunk!) Földes Hobó László maga is meglepődött, amikor 2010-ben Fonogram-díjat kapott a szakmától, amiről köztudomású, hogy a nagytőke irányítja. A kitüntetés átvétele a jelek szerint olyan mértékű kognitív disszonanciát okozott a zenésznek, akit egyébként támadni szoktak, nem pedig elismerni, hogy maga sem tudta feldolgozni a történteket, inkább a juj.hu kérdéseket feltevő, közben rossz felé néző riporterét hajtotta el oda, ahová való.

A beszélgetés lényegi átirata:

  • Engem támadni szoktak.
  • A szakmát multinacionális cégek és bankok irányítják.
  • Most kitüntettek, és ez nagyon jól esik.
  • Nem nézel a szemembe amikor beszélsz hozzám, bazmeg.
  • Ne nézzél hülyének.
  • Menj a fenébe.

4. Hammer Records: A Petőfi Rádió mellőzi az Ossiant!

Paksi Endre, az Ossian énekese egészen különös kreatív energiákról tett tanúbizonyságot egy emlékezetes debreceni koncerten, egyben egyszer és mindenkorra bebizonyította, hogy a rockzenész a pokolban is rockzenész. A Nyitmákhívó (más olvasatban: Márhívó) és a Repatarurgyán több új rajongót szerzett az együttesnek, mint bármelyik egyéb szerzeményük, az Óriás együttes pedig nemrég korrekt unplugged feldolgozással hajtott főt a zsenialitás előtt.

A Petőfi Rádió azonban szerzői jogokra hivatkozva levette a műsorról az Óriás számát, a Cink pedig megkérdezte, hogy mégis miért. Az Ossiant kiadó Hammer Recordsnak a rádióhoz írt levele a magyar rocktörténelem egyik legjobb sértődése: a kiadó a “kiegyensúlyozott tájékoztatásra” hivatkozva azon háborog, hogy hiába küldik sorra a saját dalokat, a rádió azokat bezzeg nem játssza.

"Ajánljuk figyelemükbe az Ossian zenekar valódi munkásságát amit az elmúlt években mellőzni szíveskedtek, annak ellenére, hogy minden megjelent albumot eljutattunk önöknek, amit a közszolgálatiság és a kiegyensúlyozott tájékozatás jegyében mellőzni méltóztattak."

5. Lukács Peta: csak 66-an jöttek el a koncertre:(

Meghitt, már-már családias hangulatban zajlott Lukács Peta, a Bikini gitárosa saját együttesének idén januári koncertje, de ő mégis elszomorodott azon, hogy mindössze 66 néző tette tiszteletét az eseményen. Főleg hogy Lukácsot, amint erről a Facebookon beszámolt, 3000-en ismerik a Facebookon, közülük 2500-an budapestiek, és 150-en jelezték, hogy ott lesznek a koncerten.

"Hajlamos voltam naiv módon azt gondolni, hogy 2500 fővárosi "rajongóból" azért akad legalább 100 ember, akit nem csak a sárga papucsos fényképek és az ingyen megnézhető videók érdekelnek. Nos, tévedtem

– vall posztjában a méltán népszerű gitáros.

Nyilván nem fogjuk abbahagyni a zenélést, de komolyan el kell gondolkodnom a jövőt illetően, mert 37 évesen már kicsit fáraszt, hogy én fizetek azért, hogy szórakoztathassam a tisztelt nagyérdeműt, miközben ezt senki nem kérte tőlem.”

lukacs_peta

Erre már tényleg nem lehet mást mondani, mint amit az esetről beszámoló szaksajtó is mondott:

Ébresztő!!

Esetleg azt, hogy

HOGY IS VAN EZ?!

***

Honorable mention: Afroman

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.