Kiszivárgott Moszad-jelentések mondanak ellent Netanjahu legendás bombás fenyegetésének Iránnal kapcsolatban

külföld
2015 február 23., 17:59
comments 415

Benjámín Netanjahu egy legendás, Leslie Nielsen-filmbe illő szerepléssel próbálta meg rávenni a világ vezetőit 2012-ben, hogy tegyenek végre valamit Iránnal szemben. Netanjahu egy hatalmas bombát ábrázoló kartonlappal a kezében mondta el, hogy Irán már csak egy évre van attól, hogy atombombát fejlesszen ki.

A most kiszivárgott Moszad-aktákból viszont az derült ki, hogy az izraeli hírszerzés szerint szó sem volt ilyesmiről. Több száz Moszad-akta látott most napvilágot, az utóbbi évek legkomolyabb hírszerzési szivárgása ez.

Az izraeli miniszterelnök New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt adta elő műsorszámát, amiben azzal érvelt, hogy információk szerint már csak egy évnyire van az iráni atom. Viszont pár héttel később az izraeli hírszerzés dél-afrikai kollégáiknak küldött jelentésükben azt írták, hogy Iránban nem tapasztalható az az aktivitás, ami szükséges lenne fegyverek előállításához.

A kiszivárgott jelentés a legrosszabbkor jött Netanjahúnak, aki épp választások elé néz, és akinek váratlan amerikai útja hatalmas botrányokat vetett, elérve a demokraták felháborodását. A tét persze a választásokon kívül az iráni atomprogram sorsa, amivel kapcsolatban még mindig nem kizárt a megegyezés Teheránnal a március végi határidőig, és amit az izraeli kormányfő nagyon szeretne megvétózni.

iran

Most rakás szigorúan titkos dokumentum került elő, 2006-tól kezdve egészen tavaly decemberig dátumozva. Az al-Jazeera nyomozócsapata juttatta el ezeket a Guardianhoz, ez a sztori az első, amit ebből nyilvánosságra hoztak. A hírszerzési információk között az al-Kaida, az Iszlám Állam és más terrorszervezetek elleni műveletekről van szó, de fordul köztük elő olyan is, melyekből környezetvédő aktivisták elleni fellépés részletei derülnek ki.

Az aktátokból ezen kívül a Guardian összegzése szerint kiderül, hogy

  • A CIA próbált kapcsolatba lépni a Hamasszal a tiltott évek alatt is.
  • A dél-koreai hírszerzés utazott a Greenpeace vezetőjére. 
  • Barack Obama megfenyegette a palesztin elnököt, hogy vonja vissza a javaslatát, ami az ENSZ előtt fogadtatná el Palesztinát. 
  • A dél-afrikai hírszerzés kémkedett az oroszok után egy százmilliós műhold-szerződés miatt. 

Viszont ezekről az ügyekről egyelőre nem árultak el több részletet.

A kiszivárgott akták többsége a Moszadtól származik, de akad köztük például az orosz terrorellenes hírszerzés aktája is.

Az aktákból annyi a brit lap szerint már látszik, hogy Afrika szerepe mennyire felértékelődött a globális kémpiacon, ahol a nyugati hírszerzés mellett a kínai érdekek is virágoznak. (Felső kép: DON EMMERT / AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.