A szigetszentmiklósi gyerekkínzási per bírója szerint nem bizonyítható, amit a gyerekek állítottak

bűnügy
2015 február 24., 16:33
comments 170

Épphogy nem mondták ki, hogy hazudtak.

Délelőtt derült ki, hogy csak kiskorú veszélyeztetésében mondták ki bűnösnek a szigetszentmiklósi család felnőtteit, akik állítólag rovarokat és szart is etettek a gyerekeikkel. Így két év előzetes letartóztatás után ma szabadon engedték őket. Később elképesztő részletek derültek ki a részletes indoklásból.

Az Index viszont azt írja, hogy az új igazságügyi szakértők szerint a gyerekek nem mondtak igazat, amikor a kínzásokról beszéltek, és a szülők nem aberráltak. A szexuális zaklatást kizárták, a szarral etetés pedig nem volt bizonyítható. Hogy a gyerekek miért hazudtak volna, arról a bíró azt mondta: a nagy fiú akkor változtatta meg a vallomását, amikor a bíróság figyelmeztette, hogy igazat kell mondania, a gyerek pedig a bíró szerint jelezte, hogy nem akar börtönbe kerülni azért, mert hazudik.

photo_camera Szegedi Gyöngyvér bírónő (b3) felolvassa az ítéletet K. Rudolf és felesége büntetõperén, amelyet nevelése alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt tárgyalnak a Budapest Környéki Törvényszéken. A bíróság háromrendbeli, kiskorú veszélyeztetése bűntettében bűnösnek kimondva egyenként két-két év börtönbüntetésre ítélte a szigetszentmiklósi házaspárt. A szemérem elleni erőszak és erőszakos közösülés bűntette alól viszont felmentették őket. Mivel a bíróság az előzetes letartóztatásban töltött időt beszámította, a büntetést letöltöttnek tekinti. (Fotó: Marjai János / MTI)

A bíró keményen bírálta az ügyészséget a munkájáért, több hiányosság is felmerült (például a pszichológus szakértő alkalmatlan volt).

Amiben bűnösnek találták a szülőket az az elhanyagolás és a verés volt. A bíróság számolt azzal, hogy az „elhanyagoló, felelősség nélküli, bántalmazó” magatartás miatt még évekkel később is (2014 végén) elvégzett vizsgálat szerint is traumatizáltak voltak a gyerekek.

Az MTI szerint a vallomásokból kiderült, hogy a rossz anyagi körülmények között élő család a kassza kimerülése után tartósélemiszer-adományokon élt, a szülők pedig nem tagadták, hogy egér, csótány is előfordult a lakásban. De a szegénység a bíró szerint nem lehet mentség az igénytelenségre, az elhanyagolásra, még ha a nehéz körülmények nagy pszichés terhet rónak is az ilyen helyzetben élőre.

A bíró kitért az alapvető jogok biztosának vizsgálatára is, amiről a sajtóból értesült, és úgy fogalmazott, hogy korrekt megállapítások olvasott benne. A szülői felügyeleti jog megszüntetéséről hozzátette, hogy a láthatási, kapcsolati lehetőséget a szülőknek az illetékes gyámhatóságnál kell kérniük. A bíróság mindkét vádlott esetében enyhítő körülményként vette figyelembe a büntetlen előéletet, azt, hogy az anya elismerte és megbánta, amit tett, valamint a férfi részbeni beismerését, emellett nyomatékos enyhítő körülmény volt az időmúlás.

Az ítélet nem jogerős.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.