Putyin miatt nem jönnek a szokásos lengyel vendégek március 15-én

A Békemenetet és Fidesz-rendezvényeket többször meglátogató lengyel lap támogatói, a Gazeta Polska lemondta idei magyarországi útját. A vs.hu cikke szerint azért, mert nem akarták, hogy oroszbarátnak tűnjenek.

A lap klubja először 2012 márciusában járt itt, a főszerkesztő akkor fel is szólalt Budapesten. Akkor párezren érkezhettek. Azóta is többször voltak Budapesten hasonló rendezvényeken.

orbanlengyel

A program honlapján bukkant fel a Törölve jelzés, mert mint ott írják, a látszatát is kerülnék annak, hogy egy oroszbarát rendezvényen vesznek részt. Azt is írják, hogy aki mégis elmegy, az ne vigye magával a szervezet zászlóit, transzparenseit, és ne helyezzen el virágokat Bem József szobránál, vagy a Katynban kivégzett mártírok óbudai emlékművénél.

A szervezők ugyanakkor kitették Christopher Szczerski filozófiaprofesszor levelét is, melyben arról ír, hogy akik Orbánt oroszbarátsággal vádolják, álszent módon elfeledkeznek arról, hogy Kelet-Európa mennyire függ az orosz energiahordozóktól.

A Nagy Utazás Magyarországra nevű program egyik támogatója volt a Jog és Igazságosság párt is, melynek vezetője, Jaroslav Kaczynski nem volt hajlandó találkozni Orbán Viktorral múlthéten Varsóban. A miniszterelnökség szerint Orbánék nem is tartottak erre eleve igényt.