Tíz éven belül a napenergia lehet a legolcsóbb energiaforrás Közép-Európában

gazdaság
2015 február 25., 15:54
comments 424

Bámulatos tempóban csökken a napenergia egységnyi költsége. 2005-ben egy kWh-nyi napenergia ára Németországban 40 eurocent volt, 2014-re ez 9 eurocentre esett.

Összehasonlításképpen: ugyanez atomerőműben termelve akár 11 eurocent is lehet, míg a legolcsóbbnak tartott gáz és szénerőművek 5-10 centért termelnek ennyi áramot.

Magyarán, a napenergia már most is versenyképesnek számít, hála az elmúlt évek gyorsütemű fejlesztéseinek. A napenergiát termelő fotovoltaikus elemek előállítási költsége a tömegtermelés beindulásának hála rohamtempóban zuhan. Németországban az új naperőművek már 80 százalékkal olcsóbbak, mint pár éve. A német Agora Energiewende felkérésére a Frauenhofer Institute végzett meglehetősen konzervatív számításai szerint csak a már ismert technológiák fejlődésével számolva 2025-re Dél- és Közép-Európában

4-6 centbe, vagyis mostani árfolyamon 13-19 forintba kerülhet majd egy kWh napenergia.

Ugyanennyi energiát a Pakson épülő két új reaktorblokk a legoptimistább, a tervezett beruházási költségekkel, finanszírozási feltételekkel és az erőmű 60 éves garantált üzemidejében 92 százalékos teljesítménykihasználásával számoló számítások szerint önköltségi áron

17 forintért

termelhet majd.

Vagyis már az új paksi erőmű üzembehelyezésekor annyiért fog áramot termelni, mint amennyiért a naperőművek termelhetnének, de míg a paksi áram ára hatvan éven át ugyanannyi maradna, a napenergia előállítási költsége az Agora tanulmánya szerint 2050-re, a paksi erőmű tervezett üzemidejének felére

már kWh-ként 2-4 centre, 7-13 forintra csökkenhet.

És akkor még a lehetséges, a napenergiát még olcsóbbá tevő technológiai áttörésekkel nem is számoltak.

Persze a napenergia terjedésének vannak buktatói. A legkomolyabb ezek közül a szabályozási környezet lehet, ami már most ötven százalékkal drágíthatja a naperőmű-beruházásokat. A naperőművek tőkeintenzív beruházások, vagyis a költségek legjelentősebb része egybőll a beruházás kezdetén jelentkezik. Ennek következménye, hogy az ilyen beruházások finanszírozásánál most jelentős kockázati felárral számolnak a bankok, ami drágítja a beruházást. A Frauenhof Institute szerint megfelelő szabályozási környezettel ezek a költségek mérsékelhetők volnának, ez pedig még inkább megtérülővé tehetné a napenergia használatát.

A tanulmány rövid összefoglalóját itt olvashatják, a tanulmányt innen tölthetik le (.pdf). (Via Jávor Benedek Facebook-oldala)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt