Az első jogerős felmentő ítélet a Nemzetközi Büntetőbíróságon

külföld
2015 február 27., 14:30
comments 16
photo_camera Mathieu Ngudjolo Chui az ügyvédjével, a felmentő ítélet után. AFP PHOTO / POOL / JERRY LAMPEN

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság fellebbviteli tanácsa pénteken másodfokon is felmentette Mathieu Ngudjolo Chui egykori kongói hadurat, mert nem bizonyosodott be minden kétséget kizáróan a személyes felelőssége a Bogoro kelet-kongói faluban 2003 februárban elkövetett tömegmészárlásért.

Chuit egy másik kongói milíciavezérrel, Germain Katangával együtt 2009 novemberében állították bíróság elé Hágában háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádjával. Az ügyész szerint mindketten parancsot adtak saját fegyvereseiknek a vérengzésre. Lőfegyverekkel és bozótvágó késsel felszerelkezett embereik - köztük gyerekek - több  mint kétszáz civilt lemészároltak, nőket erőszakoltak meg, és fosztogattak a faluban.

Mathieu Ngudjolo Chui ellen 2012 decemberében első fokon felmentő ítéletet hoztak, mert nem lehetett egyértelműen a személyéhez kötni a kétségkívül elkövetett barbár cselekményeket. A tárgyalás során megállapították, hogy a gyilkosságok elkövetőit Katanga látta el lőfegyverekkel. Katangát tavaly májusban 12 év szabadságvesztésre ítélték.

A most 44 éves Chui ügyét most másodfokon is elbírálták, ugyanarra a következtetésre jutva, mint az elsőfokú ítéletben. Az öttagú fellebbviteli tanács 3-2 arányban foglalt állást a fellebbezés elutasítása mellett.

Ez volt az első alkalom, hogy az ICC jogerősen felmentő ítéletet hozott valakivel szemben.

A 2008-ban őrizetbe vett Mathieu Ngudjolo Chui végig saját ártatlanságát hangoztatta. Azt állította magáról, hogy nem is volt vezetője a milíciának, hanem csupán betegeket ápolt. Mathieu Ngudjolo Chui valóban képzett ápoló, és a kilencvenes években a Vöröskeresztnek dolgozott Kelet-Kongóban. Hollandiában időközben politikai menedékjogért folyamodott. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.