De tényleg, milyen színű ez a ruha?

Magyar idő szerint péntek reggel gyakorlatilag leállt az interneten a hagyományos értelemben vett tartalomszolgáltatás, az RSS-olvasóba nem tudok úgy megnyitni egy külföldi feedet, hogy ott ne a ruháról szóló cikk legyen a legolvasottabb. Ha Putyinnak van taktikai érzéke, ma fogja megszállni a Baltikumot, senki észre sem venné.

http://swiked.tumblr.com/post/112174461490/officialunitedstates-unclefather

// ]]>

A Vice elért egy színek vizuális észlelésével foglalkozó kutatót, Jay Neitzet, de hiába reménykedtünk megoldásban, rajta is kifogott, ami történik. Az világos, hogy a színes világítások fel tudják borítani azt, hogy milyennek észlelünk egy színt. Ez a fénykép vélhetően kékes megvilágításban készül, ami becsaphatja az agyunkat, és gondolhatjuk azt, hogy a ruha valójában fehér.

De az, hogy ezt miért nem mindenki agya kezeli így, az elég nagy rejtély a kutató számára is. Pedig Neitzer kutatási területe éppen az, hogy miért észlelnek emberek különbözőfélképp dolgokat.

Mostantól életem hátralevő részét azzal fogom tölteni, hogy ezt megértsem. Eddig azt gondoltam, hogy a vakságot fogom meggyógyítani, de most asszem inkább ez jön.

- mondta talán viccből a kutató.

A színészlelés amúgy is egy trükkös dolog, több hasonló feladvány már eddig is ismert volt:

// ]]>

Ez meg egy másik magyarázóábra a ruhához:

ruha

ruha

A ruha közben valószínűleg előkerült Amazonon, 50 dollárért rendelhető. Volt eddig, gondolom mostanra már elfogyott:

ruha0

(via Vox, Tastefully, XKCD)