Miért kellenek nekünk stadionok?

sport
2015 február 27., 13:19
comments 280

Kedves fideszes aktivisták! A legváratlanabb helyzetekben is előfordulhat, hogy meg kell védenetek a kormány stadionépítési terveit az igaztalan támadásoktól. És igen, teljesen természetes, hogy váratlan helyzetekben az ember néha elbizonytalanodik.

stadion_f

Szerencsére a stadionokat nem is olyan nehéz megvédeni, mint gondolnátok. Itt van 7 egyszerű, bármilyen helyzetben bevethető érv, amitől a legmegveszekedettebb ellenzéki mozgalmár is egycsapásra térdre kényszerül. (Jó tanács: az érvek végére a nagyobb hatás érdekében mindig érdemes odatenni, hogy "Ennyi".) Használjátok őket egészséggel!

1. Egy stadion az örökkévalóságnak szól, és még az űrből is látszik

akaszto

Kevesen gondolnak bele abba, hogy a stadionok az egyetemes emberi kultúra kincsei, immár évezredek óta. Az ókori Görögország mond valakinek valamit? Esetleg Róma? Mi lenne most a Colosseum helyén, ha annak idején Vespasianus császár nem határozza el, hogy építtet valami nagyszerűt az örökkévalóságnak? Egy büdös pizzéria? A kínai nagy falhoz vagy a gízai piramisokhoz hasonlóan ezek a méltóságteljes, az ember kreativitását, kitartását, szorgalmát hirdető építmények még az űrből is látszanak! Látszik egy tűcsereprogram az űrből? Nem látszik. Látszik egy oktatási reform az űrből? Nem látszik. Ennyi.

2. A stadionokat magunknak építjük

munkas

Első hallásra talán furcsán hangzik, főleg azoknak, akik nem járnak hetente stadionba, de egy stadion mindenkié. Egy stadion építésében, ha csak közvetve is, minden egyes magyar állampolgár részt vesz, amikor befizeti az áfát és a személyi jövedelemadót, hogy a többi adóról most ne is beszéljünk. A kormány nem magának építi a stadionokat, hanem mindannyiunknak. A nép a Fideszt bízta meg azzal, hogy döntse el, mit kell építeni ebben az országban, és a Fidesz által alakított kormány a nép akaratának megfelelően cselekszik. Aki a stadionokat ócsárolja, az saját népét ócsárolja, saját nemzetének megfontolt döntését tiporja sárba. Ennyi.

3. A stadionok a gazdasági fellendülés zálogai

szotyi

Pofonegyszerű közgazdasági alaptétel: amikor a Real Madrid szurkolói Balmazújvárosba látogatnak, az nemcsak a Real Madrid szurkolóinak jó, hanem a balmazújvárosiaknak is. El tudják képzelni, mennyi szotyit és tökmagot képes két óra alatt elfogyasztani egy Real Madrid-szurkoló? De a hazánkba látogató futballdrukkerek nemcsak szotyiznak, hanem esznek, isznak, utaznak, szuveníreket vásárolnak, és értékes vendégéjszakákat töltenek el nálunk. Ha mindez nem lenne elég: a stadionokat építő cégek munkásokat alkalmaznak, ami növeli a foglalkoztatottak számát, csökkenti a munkanélküliséget, pörgeti a gazdaságot. És mivel a magyar stadionokat magyar cégek építik, a nemzetközi karvalytőke, ami lesben áll, hogy nyergesvontatóval fuvarozza ki a pénzt az országból, a végén jól hoppon marad. Ennyi.

4. A stadion az egészség temploma

SONY DSC

A sport egészségre nevel. Aki kimegy egy futballmeccsre, eleve két órát tölt jó levegőn, jó hangulatban. Inkább bámulja otthon a nájlonzokniján tátongó lyukat? Vagy drogdiszkókban múlassa az időt? Aki egy stadionban magába szívja a sport szeretetét, az a legtöbb esetben szabadidejében maga is stoplis cipőbe bújik, és reggeltől estig rúgja a "bőrt". Amellett, hogy így boldogabb ember válik belőle, egészségesen él, nem kerül kórházba, nem jelent plusz terhet a társadalomnak, és a fizikai teljesítmény növekedése mellett mentálisan is megerősödik. Mennyibe kerül ehhez képest egy stadion? Nincs az az ár, amit az egészség ne érne meg a nemzetnek. Ennyi.

5. A futball nem csak sport!

Cristiano Ronaldo

Aki látott már egy szép esernyőcselt, furfangosan becsavart szögletrúgást vagy akár csak egy parázs veszekedést a bíróval, az pontosan tudja, hogy a futball nemcsak sport, hanem balett, cirkusz és háború egyben (persze csak szimbolikus értelemben!). Egy nemzet kötelessége, hogy legjobbjainak biztosítsa a lehetőséget arra, hogy kibontakoztassák tehetségüket. Ami a költőnek a toll, a festőnek az ecset, az a futballistának a stadion. Ezek a sportolók, akik az emberi teljesítőképesség határán teszik a dolgukat nap mint nap, nem egyszerűen sztárok, akik a nemzetközi megmérettetések révén jó hírét keltik Magyarországnak szerte a világban, hanem fontos példaképek, akikre a kisgyerekek felnézhetnek. Létezik annál szebb mondat. hogy "Édesanyám, édesapám, ha felnövök, én bizony futballista leszek!"? Aligha. Illetve ennyi.

6. A stadion a nemzeti összetartás szimbóluma

-

Egyre inkább individualizálódó, az önös érdekeket előtérbe helyező világunkban ritkán adódik alkalom arra, hogy az emberek kifejezzék együvé tartozásukat. Hol máshol tehetnék ezt meg a legjobban, mint egy stadionban? Aki hallotta már, ahogy több tízezer torokból egyszerre zeng a "Ria, ria, Hungária" vagy a "Hajrá, magyarok", esetleg maga is buzdította csapatát kipirult arccal, tudja, hogy ez az élmény semmilyen kórház-rekonstrukciós programmal nem pótolható. Egy stadion nem más, mint a nemzeti összetartozás kifejezésének terepe, ebből pedig nem lehet elég. Ennyi.

7. Beszéljenek a számok!

merkel

A FIFA világranglistáját jelen pillanatban Németország nemzeti válogatottja vezeti. Hány húszezer főt vagy annál többet befogadni képes stadion van Németországban? 45. Magyarország ugyenezen a listán a 48. helyet foglalja el. Hány húszezer főt vagy annál többet befogadni képes stadion van Magyarországon? 2. Úgyhogy van még tennivalónk bőven. Hogy mennyi?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.