Áder János: Mintha lebombázták volna a fákat

katasztrófa
2015 március 01., 17:11
comments 156

A jelek szerint pörög a főtitkári ambíciókkal rendelkező államfő zöld kampánya. Így indul az MTI Áder János: mintha lebombázták volna a fákat című cikke:

Olyan volt a jégkártól sújtott erdő, mintha lebombázták, mintha tüzérségi zárótűz érte volna, derékba törtek fák – idézte fel december 8-i, az ónos eső és jegesedés utáni, papréti látogatását Áder János államfő vasárnap a közmédia S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus műsorában.

photo_camera Áder János köztársasági elnök nyilatkozik Novák Péter műsorvezetőnek a Visegrádhoz tartozó Apátkúton a közmédia S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus napja alkalmából március 1-én (Fotók: Máthé Zoltán / MTI)

És így folytatódik:

„Olyanok voltak ezek a fák a nyílt sebeikkel mint egy-egy sírkereszt, egy-egy mementó, egy-egy kopjafa”

– idézte fel a köztársasági elnök, milyen drámai hatást tettek benne az akkor látottak.

photo_camera A drámai hatás

„Világossá vált számomra, hogy meg kell menteni az erdőt”

– mondta, felidézve, hogy akkor határozta el, felkéri a közszolgálati médiát a társadalmi összefogást középpontba helyező tematikus nap megrendezésére.

Áder János beszélt arról, hogy a decemberi jégkárok miatt 30-40 év munkája ment tönkre. Mint mondta, fel kell hívni az emberek, a cégek figyelmét arra, hogyan segíthetnek abban, hogy minél hamarabb ép erdőket láthassunk. Szerinte 34 ezer hektárnyi erdő nagyon súlyosan károsodott, és több mint 200 hektáron kell majd újratelepíteni az erdőt.

Az erdők fontosságáról azt mondta a köztársasági elnök, hogy mindenkinek van élménye – ha máshonnan nem, akkor gyerekkorából biztosan – arról, hogy milyen érezni a

„zöldellő erdő leheletét”, milyen látványt nyújtanak friss levelek a fákon.

Aki pedig ezt átélte már, az tudja, miért nem dobjuk el a szemetet az erdőben – mondta Áder János.

photo_camera Áder János tájékozódik a kárfelszámolás munkálatairól. Tőle balra Zámbó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) elnöke, a Pilisi Parkerdõ Zrt. vezérigazgatója, jobbra pedig Lomniczi Gergely, a OEE főtitkára, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője látható

A fenntarthatósággal kapcsolatban az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy az erdő „kell ahhoz, hogy éljünk”, hiszen a kibocsátott szén-dioxid egy részét a fák kötik meg, és alakítják oxigénné. Beszélt arról is, nemzetközi mérések szerint az ipar rohamos fejlődésének következtében az elmúlt 25 évben 30 százalékkal nőtt a szén-dioxid kibocsátás mértéke a Magyarországnál jóval nagyobb és iparosodottabb országokban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egyes országokban, például az évente jelentős gazdasági növekedést produkáló Kínában jelentős az ipari tevékenységek okozta környezeti károk mértéke. Mint mondta, Magyarország ezzel szemben jó példa, mert az elmúlt 25 év alatt úgy sikerült gazdasági növekedést elérnie, hogy közben csökkentette a GDP arányos szén-dioxid-kibocsátást. Áder János felhívta a műsorban a környezettudatosságra is figyelmet és azzal zárta szavait, hogy

mindenki menjen el legalább évente néhányszor egy erdőbe és élvezze a természet szépségeit.

A műsorban elhangzott, hogy 1 óráig már több mint 28 ezren hívták a kezdeményezés adományvonalát. Azok, akik szeretnék támogatni a kárenyhítést, a 13600-as telefonszámot tárcsázhatják. Itt a kicsengés után a 90-es számot kell megadni, SMS-ben pedig a 90-es számot kell a 13600-as telefonszámra küldeni, ezzel hívásonként és SMS-enként 250 forint támogatást juttatnak az Országos Erdészeti Egyesületen keresztül a károsodott erdők helyreállítására. Az egyesület facsemeték ültetésére, turisztikai berendezések pótlására fordítja a befolyó összeget. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.