A Fidesz és a KDNP leszavazta, hogy az Országgyűlés fogadja el hamar a nőket az erőszaktól védő európai egyezményt

politika
2015 március 04., 09:46
comments 507

A családon belüli (és elsősorban a nők elleni) erőszak minden formájának felszámolása a célja az Európa Tanács úgynevezett Isztambuli Egyezményének. Magyarország még tavaly márciusban aláírta az egyezményt, de azt azóta sem hirdették ki otthon. Ezt sürgette volna meg egy javaslat, szavaztak is róla tegnap, de a magyar törvényhozás többsége elutasította azt.

"Az Országgyűlés kifejezi elkötelezettségét aziránt, hogy Magyarországon a családon belüli erőszakkal összefüggő esetek száma radikálisan csökkenjen. Az Országgy űlés kinyilvánítja, hogy elitéli az erőszak minden formáját, ezek közül is különösen azokat, amelyekben fizikai és érzelmi szempontból védtelen nők és gyermekek az áldozatok."

Ezzel kezdődött az a határozati javaslat, amit Szelényi Zsuzsa (Együtt, a parlamentben független) és még 35 baloldai, LMP-s képviselő nyújtott be.

Azt lehetett tudni, hogy a Jobbik nem fogja megszavazni, mert Dúró Dóra szerint az isztambuli egyezmény "nem foglalkozik a családon belüli erőszak legelterjedtebb és legbrutálisabb formájával, az abortusszal".

Ettől még átmehetett volna a határozati javaslat. De a fideszes és a KDNP-s képviselők leszavazták azt.

Magyarország 2014. március 14-én csatlakozott az Isztambuli Egyezményhez. Azóta hatályba is lépett, mivel már legalább nyolc állam ratifikálta a dokumentumot. Magyarország még nem.

Szelényi tavaly decemberben rákérdezett az igazságügyi miniszternél, hogy mi a helyzet az egyezmény elfogadásával, a válasz az volt, hogy fontos kérdés, dolgoznak rajta. Ugyanakkor a képviselő szerint ennek nincs igazán nyoma, több olyan intézményt is meglátogatott, ahol erőszakot elszenvedett nőkkel foglalkoznak, ezeket a szakembereket  eddig nem vonták be semmilyen előkészítésbe.

A benyújtott és leszavazott javaslatban az szerepel:

"Az Országgyűlés számára nincsen olyan ismert tény vagy körülmény, amely akadályozná, hogy Magyarország ratifikálja az Egyezményt, ezzel alávetve magát a családon belüli erőszak megfékezésére vonatkozó nemzetközi kötelezettségnek.

Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy haladéktalanul tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy mihamarább megtörténjék az Isztambuli Egyezmény kihirdetése."

Nem egy rettenetesen elmarasztaló szöveg, mégis, a kormánypártiak a javaslat bizottsági vitájában azt jelezték, hogy nem támogatják. Akkor még arról volt szó, hogy tartózkodnak, mert a kormány már dolgozik az egyezményen beépítésén a magyar jogrendszerbe.

Munka kétségtelenül bőven van.

Az Európa Tanács nemek egyenlőségével foglalkozó bizottsága áttekintést is készített arról, hogy hogyan állnak а szervezet tagállamai а nők elleni erőszak felszámolásának terén.

А tanulmány szerint:

  • Magyarországon törvény még nem garantálja, hogy az ügyész a családon belüli erőszak minden formája esetén büntetőeljárást indíthasson.
  • Magyarországon a jog még nem írja elő, hogy az ügyészség a szexuális erőszak minden formája ellen felléphessen büntetőeljárással.
  • Uniós tagállamként egyedüliként Magyarországon nem foglalkozik professzionális szakértők által bonyolitott intervenciós program az erőszakot elkövető férfiakkal.
  • Magyarország egyike annak a két uniós tagállamnak, ahol a rendőrök nem kapnak külön rendszeres szakmai képzést, hogyan lépjenek fel a nők ellen irányulóerőszak esetén, miként avatkozzanak be ilyen esetekben, vagy milyen módon akadályozzák meg az erőszakot.

Vagyis több jogszabályt, így a Büntető-törvénykönyvet is módosítani kellene, intézményrendszereket kellene kialakítani.

Szelényi így foglalta össze, hogy mi történne, ha az Isztambuli Egyezmény életbe lépne Magyarországon:

  • Kampány folyna a nők és férfiak felvilágosítására, az erőszaknak ezt a ma még rejtett formáját egyértelműen elítélné a társadalom.
  • Törvénybe lenne iktatva, hogy a nők ellen elkövetett erőszak alapvető emberei jogokat sért, és az állam felel azért, hogy mindez ne történhessen.
  • Nők és gyerekek számára a mainál ötször több menedékház állna rendelkezése, és segítő, támogató szakemberek, akik vigyáznak rájuk.
  • Nők tudnának arról, hogy hova forduljanak, ha bajba kerülnek.
  • Képzések lennének a rendőrség tagjai számára, hogy felismerjék és kezelni tudják a családon belüli erőszak körülményeit.
  • Az ügyészség azonnal eljárást kezdeményezne, ha nők elleni szexuális erőszak gyanúja merülne fel.
  • Az elkövetőket elkülönítenék, és külön szakember foglalkozna velük is.

Az egyezmény elfogadásának megsürgetéséről volt vita hétfőn a parlamentben, abban nem szólalt fel kormánypárti politikus, kedden pedig leszavazták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.