Ennyi cukrot ehetsz naponta

Új irányelvet adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukorfogyasztásáról. A nemzetközi szervezet azt javasolja, hogy a felnőttek és a gyerekek is csökkentsék a napi hozzáadott cukorfogyasztásukat teljes kalóriabevitelük kevesebb mint 10 százalékára.

De jobb lenne a további csökkentés, 5 százalék alá, ami kb. 25 gramm, azaz 6 teáskanál cukor fogyasztása.

Az új irányelvek az élelmiszerekhez, italokhoz, az ipari feldolgozás, a főzés során és a fogyasztó által hozzáadott cukor - a monoszaharidok (mint a glükóz, a fruktóz,) és a diszaharidok (mint a nád-, a maláta- és a répacukor) –, illetve a mézben, a szirupokban és a gyümölcslevekben, gyümölcslé koncentrátumokban lévő cukrok fogyasztására vonatkozik.

Francesco Brancát, a WHO egészséges táplálkozás részlegének igazgatója azt mondta:

„Szilárd bizonyítékaink vannak arra, hogy a hozzáadott cukor fogyasztásának korlátozása a kalóriabevitel kevesebb mint 10 százalékára csökkenti a túlsúly és az elhízás, és a fogszuvasodás kockázatát.”

A WHO irányelvei nem vonatkoznak a friss gyümölcsökből és zöldségekből származó cukorra és a tejben természetesen lévő cukorra, mivel nincs bizonyíték arra, hogy ezeknek a fogyasztása károsan hatna az egészségre.

A naponta elfogyasztott cukor többsége a feldolgozott ételekben van, amiket általában nem sorolnak az édességek közé. Egy nagykanál ketchupban 4 gramm (kb. egy teáskanálnyi) hozzáadott cukor van. Egy doboz cukorral édesített üdítőital akár 40 grammnyi (10 teáskanálnyi) hozzáadott cukrot is tartalmazhat, ahogy azt itt bemutattuk.

Mennyi cukrot eszünk?

Világszerte különböző nagyságú a hozzáadott cukorfogyasztás kortól, környezettől, országtól függően. Európában például a felnőttek fogyasztása a teljes kalóriabevitel 7-8 százalékát teszi ki olyan országokban, mint Magyarország és Norvégia, viszont eléri a 16-17 százalékot például Spanyolországban és az Egyesült Királyságban. A gyerekek körében még nagyobb a hozzáadott cukorbevitel: Dániában, Szlovéniában és Svédországban 12 százalék, míg Portugáliában majdnem 25 százalék. Dél-Afrika vidéki közösségeiben 7,5 százalék, míg a városlakók körében 10,3 százalék a hozzáadott cukorfogyasztás.