Hős aknakereső óriáspatkányok mentik az afrikai életeket

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Van egy belga nemzetközi szervezet, az APOPO. A szervezet azzal foglalkozik, hogy olyan módszereket fejlesszen ki, mellyel emberéketek veszélyeztetése nélkül, de nagy hatékonysággal tudják azonosítani a földben lévő aknákat. Magyarországon az aknaveszély ugye nem akkora nagy probléma, de elég csak Horvátországig menni, hogy megtudjuk, mennyit használhat egy jó aknakereső program.

A világ más részein pedig még nagyobb szükség van a jó aknakeresőkre. Így van ez Afrikában is, ahol az APOPO elsősorban tevékenykedik. Tanzániai projektjükben például gambiai óriáspatkányokat (más néven hörcsögpatkány) tanítanak be aknakeresésre.

aknakereső 2

A patkányok a trénerek állítása szerint könnyen taníthatók, banánnal és a kutyakiképzők által is használt klikkerekkel jutalmazzák őket. Az aknákat a TNT szaga alapján találják meg, kaparással jelzik az embereknek, hogy hol a veszély.

A Guardian videójában nyilatkozó tréner arról is beszélt, hogy a programmal az emberek patkányokhoz való viszonyát is javítani lehet, ami szerinte nagyban előítéleteken alapul.

A patkányok mellett persze lehet aknakeresésre kutyákat is használni, csak nem annyira célravezető, hiszen erre a feladatra minél kisebb súlyú keresőket kell kiképezni. Éppen ezért vannak olyanok is, akik a méhekre esküsznek.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.