Kiszabadult Tóásó Előd

2015 március 7., szombat 19:58
167
Fotó: MTI/EPA/Martin Alipaz

Kiengedték bolíviai börtönéből Tóásó Elődöt, a latin-amerikai országban zajló "terroristaper" magyar vádlottját és egyik társát, a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot, jelentette szombat este az EFE hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Tóásó és Tadic már szerda este elhagyta a La Paz-i büntető intézményt, de az információ csak szombaton vált ismertté. Mindkét férfit fegyveres felkelésben való bűnrészességért - vádalku nyomán - öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélték még februárban. Ez az idő letelt, így nem kell tovább börtönben lenniük. Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mivel mind Tóásó, mind Tadic csaknem hat éve őrizetben van, büntetésüket már letöltötték.
2009 áprilisában a bolíviai Santa Cruzban kommandósok rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt azóta is vizsgálati fogságban tartottak.

Ügyükben az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának bolíviai képviselője is felszólalt. Tóásó Előd a börtönben megházasodott, egy egykori bolíviai miniszter lányát vett el.(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt