Kiszabadult Tóásó Előd

külföld
2015 március 07., 19:58
comments 167
photo_camera Fotó: MTI/EPA/Martin Alipaz

Kiengedték bolíviai börtönéből Tóásó Elődöt, a latin-amerikai országban zajló "terroristaper" magyar vádlottját és egyik társát, a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot, jelentette szombat este az EFE hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Tóásó és Tadic már szerda este elhagyta a La Paz-i büntető intézményt, de az információ csak szombaton vált ismertté. Mindkét férfit fegyveres felkelésben való bűnrészességért - vádalku nyomán - öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélték még februárban. Ez az idő letelt, így nem kell tovább börtönben lenniük. Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mivel mind Tóásó, mind Tadic csaknem hat éve őrizetben van, büntetésüket már letöltötték.
2009 áprilisában a bolíviai Santa Cruzban kommandósok rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt azóta is vizsgálati fogságban tartottak.

Ügyükben az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának bolíviai képviselője is felszólalt. Tóásó Előd a börtönben megházasodott, egy egykori bolíviai miniszter lányát vett el.(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.