Amikor már azt hihetnéd, hogy nem lehet durvább az este, megjön a budaörsi Fidesz válasza Wittinghoff Tamás polgármesternek

MŰVÉSZET
2015 március 08., 20:23
comments 132

Óriási kommunikációs trükköt vetett be a budaörsi Fidesz. Vasárnap délután írtunk arról, hogy válaszul arra, hogy a helyi Fidesz és a Jobbik tiltakozása után civil szervezetek (Recski Szövetség Egyesület, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz), az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége, a Szovjetunióban volt magyar politikai rabok és kényszermunkások szervezete (Szorakész), az 1956-os Nemzetőrök Hagyományápoló Tanácsa és a Magyar Politikai Elítéltek Közössége) tüntetés zajlott a budaörsi polgármesteri hivatal előtt, Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás egy közleményt adott ki, reagálva az utóbbi hetek eseményeire.

(Emlékeztetőül, akinek esetleg nem lenne meg a sztori: a Fidesz szerint a polgármester egy önkormányzati ülésen nem volt hajlandó egyperces felállással emlékezni a kommunizmus áldozatainak emléke előtt és tagadta, hogy Magyarországon kommunizmus lett volna, Witthinghoff szerint viszont azután tört ki köztük a vita, hogy a helyi fideszesek a kommunizmus ma is élő haszonélvezőit hozták szóba, mire ő Szűrös Mátyást és Pozsgay Imrét, és soha nem volt szokás a szakmai munkát egyperces felállásokkal megszakítani, a megemlékezéseknek eddig mindig megvolt a külön alkalmuk.)

Ebben a közleményben írt a polgármester többek között arról, hogy nyitott arra, hogy a politikai üldözöttek érdekvédelmi szervezeteivel együttműködve helytörténeti kutatásokkal segítsék elő Budaörs múltjának tisztázását, és a jövőben a XX. századi diktatúrák budaörsi áldozatairól is megemlékezzenek.

Majd arról is írt, hogy szomorúnak tartja, hogy olyan tisztességes embereket, akik valóban áldozatai voltak az előző elnyomó rendszereknek, hazugságokkal és csúsztatásokkal alantas politikai célokra használnak fel. Meg hogy ezzel a hecckampánnyal csak el akarják terelni a figyelmet a valódi problémákról, az eltűnt százmilliárdokról vagy például a még mindig titkosított ügynökaktákról.

"Ezért tárgyalásokat kezdeményezek a politikai üldözöttek érdekvédelmi szervezeteivel és mindazokkal, akik fontosnak tartják, hogy lassan három évtizeddel a rendszerváltás után kerüljenek nyilvánosságra az ügynökakták. Követeljük együtt, hogy végre történjen valami ebben az ügyben. Egyúttal magyarázatot várunk a Fidesz-KDNP-től arra, hogy kétharmados parlamenti felhatalmazás birtokában miért szabotálta el mindeddig ezt a lépést, amelyet a környező országoknak szinte mindegyikében régen megtettek már."

- írta még.

Na és mit lép erre a helyi Fidesz?

Nyilatkozatukat teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük:

A budaörsi Fidesz szervezete elfogadja Wittinghoff Tamás bocsánatkérését

„Wittinghoff Tamás bölcsen döntött, amikor bejelentette, hogy Canossa-járásra indul a kommunizmus áldozatait tömörítő szervezetekhez. Ez a lépés nála jóval nagyobb kaliberű politikusoknak is hasznára vált már a történelemben” – jelentette ki Nagy Sándor András, a budaörsi Fidesz elnöke. „Bár a polgármester úr a bocsánatkérés unortodox módját választotta, miután február 25-én megtagadta a kommunizmus áldozataira való megemlékezést, a lényeg az, hogy szeretné jóvátenni hibáját. Sajnálatos, hogy amíg Wittinghoff Tamás az SZDSZ országos ügyvivője volt, egyszer sem kezdeményezett találkozót az ügynökakták feltárására. De jobb későn, mint soha” – hangsúlyozta Nagy Sándor András.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.