Finoman visszafenyegetőzött a görög kormány: Új választás jöhet, ha az EU nem enged

külföld
2015 március 08., 21:11
comments 52

Az ország pénzügyminisztere, Janisz Varufakisz beszélt arról, hogy ha az EU pénzügyminiszterei nemet mondanak a görögök törlesztési terveire, a kormány lehet nem tehet mást, csak hogy népszavazást vagy új választásokat írnak ki.

A Sziriza éppen azzal nyerhette meg a választásokat januárban, hogy a 240 milliárd eurósra duzzadt tartozásuk visszafizetésének újratárgyalását ígérték. Ez azonban nem megy könnyen, legutóbb végül mindössze négy hónapnyi hosszabbítást kaptak, ennyi idő alatt kell strukturális reformokat bevezetniük további segítségért cserébe. Az akkori fordulóról itt írtunk jóval részletesebben.

photo_camera Varufakisz (AFP)

A reformtervekre pedig rá kell bólintania az uniós pénzügyminisztereknek. Legközelebb hétfőn fognak találkozni Brüsszelben, ahol a görögök által benyújtott javaslatcsomag lesz a téma. A görögök többek között az adóelkerülés elleni lépésekkel készülnek, de szerepel a tervezetben a Sziriza választási ígérete, a minimálbér megemelése is.

Nagy kérdés, hogy a legutóbb meglehetősen keményen fellépő uniós miniszterek hogyan fogják mindezt fogadni. Varufakisz vasárnap arról beszélt az olasz Corriere della Serának, hogy ha lesöprik a javaslatukat, az gondot jelenthet.

És ahogy a miniszterelnök fogalmazott, nem vagyunk a székünkhöz ragasztva. Visszatérhetünk a választásokhoz, elrendelhetünk népszavazást is.

- mondta erről. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.