Mindjárt minden kiderül az állam és a MET üzleteléséről

gazdaság
2015 március 08., 11:52
comments 56

„Az MSZP nyilvánosságra fogja hozni ennek a gázkorrupciónak az adatait!” – állt ki vasárnap az MVM Szentendrei úti székháza elé Tóth Bertalan, szocialista képviselő. Tóth arról beszélt, hogy hamarosan hozzájut azokhoz a szerződésekhez, amelyeket a MET és az MVMP kötöttek egymással. A Fővárosi Ítélőtáblán ugyanis megszületett a másodfokú, jogerős ítélet, ami szerint ezek a szerződések közérdekű adatok, és így nem titkolhatja őket tovább az állami energiakereskedő.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb, állami segítséggel létrejött üzletének dokumentumai lesznek ezzel hamarosan nyilvánosak.

A pert a szocialisták még tavaly indították, amikor valaki létrehozta a Rezsicsokkentes oldalt, és kirakott az internetre több szerződést, amelyeket még 2012-ben az állami MVMP (az MVM energiakereskedője) és a részben offshore hátterű MET nevű, svájci központtal működő cég kötöttek egymással.

A mostani ítélet arra kötelezi az MVMP-t, hogy a két cég közötti összes szerződést adja ki. Erről szólt már a szeptemberi, elsőfokú ítélet is, ám az állami cég fellebbezett ellene. Elvben most két hete van a cégnek, hogy a szerződéseket átadja a szocialistáknak.

A MET és az állam gázüzletéről itt írtunk részletesen.

A modell röviden a következő:

  • 2011-ben a fejlesztési minisztérium úgy döntött, hogy nem támogatja tovább bizonyos távhőt is termelő erőművek működését, és ezért félő lett, hogy emelkedni fog sok településen a fűtésdíj.
  • A lakossági áremelkedést kompenzálandó a fejlesztési miniszter arra kötelezte az MVM-t, hogy szabadítson fel földgázt a tartalékokból.
  • Ennek a felszabadított gáznak a nagyobbik részét az állami MVMP állítása szerint nem tudta eladni közvetlenül a fogyasztóknak, ezért inkább a MET-nek adta el.
  • Az állam ezután felhatalmazta az MVMP-t, hogy árverés nélkül, kedvezményesen, és nagyrészt egyedül hozzáférjen az Ausztriát Magyarországgal összekötő gázvezetékhez, hogy pótolni tudja a tározókból kivett gázt. Ezt a felhatalmazást azóta minden évben meghosszabbították, és így már a pótolandó mennyiség sokszorosára kapott szállítási lehetőséget az MVMP. A lehetőség azért volt komoly, mert az utóbbi években nyugat felől olcsóbban lehetett gázhoz jutni, mint az oroszoktól közvetlenül, kelet felől. Vagyis aki verseny nélkül hozzáférhetett a nyugati határon átjövő gázcsőhöz, az nagyon komoly versenyelőnyhöz jutott. Az elvi szándék az volt, hogy ezt az előnyt rezsicsökkentésre lehessen fordítani.
  • Az MVMP a lehetőséget arra használta, hogy a MET-nek segítsen gázt hozni az országba. A MET gázát a határ osztrák oldalán megvették, majd a magyar oldalon visszaadták neki, egészen minimális árkülönbözetet felszámítva.
  • A konstrukciónak köszönhetően a MET vélhetően több tízmilliárd forintot keresett állami segítséggel, holott ha az MVMP nem adja vissza a MET-nek a gázt, vagy maga szerzi be eleve, akkor az üzletből a hasznot megtarthatta volna, illetve rezsicsökkentésre is fordíthatták volna.

A MET 40 százalékban a Mol tulajdona, a többi Svájcban, Cipruson és a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégek. Utóbbiak végső tulajdonosai között van Garancsi István, aki a Videoton focicsapatának is a tulajdonosa és Orbán Viktor barátja; Nagy György, aki az utóbbi időben Csányi Sándor Mohácson épülő vágóhídjában is vett tulajdonrészt; Lakatos Benjámin, a MET Holding vezetője és volt Mol-os vezető; illetve egy rejtélyes orosz befektető, bizonyos Ilja Trubnikov, akiről szinte semmit sem lehet tudni.

A MET és az MVMP közti üzletek miatt három ellenzéki párt, az MSZP, a Jobbik és az LMP is feljelentést tett a rendőrségen, ám nem indult nyomozás, mert a rendőrség nem látott bűncselekményt. A feljelentők hűtlen kezelést, pénzmosást illetve csalást véltek felfedezni a konstrukció mögött, ezt azonban a hatóságok nem így látták.

A rezsicsökkentés blogra kirakott szerződések hitelességét ugyan konkrétan nem erősítették meg azóta sem, de tartalmát nem is cáfolták, sem az állami MVM, sem pedig a MET részéről. Az MSZP után közel egy évvel az LMP is közérdekű adatigényléssel fordult az MVM-hez, ugyanezen szerződések nyilvánosságra hozataláért, ők sem kapták meg, és ők is pert indítottak.

Ami most kiderülhet

Most, hogy az MVMP-nek ki kell adnia a szerződéseket, nyilvánvalóvá válik, hogy 2011 óta mennyi gázt hozott be az országba az állam a részben offshore-hátterű MET-nek. A miniszteri rendeletek alapján ez kezdetben akár évi 2,2 milliárd, később pedig 2,8 milliárd köbméter is lehetett. Ez a teljes hazai földgázfogyasztás közel harmada.

Kiderülhet az is, hogy az MVMP pontosan mennyi pénzt számított fel a MET-nek azért, hogy a határon áthozta a gázát, és hogy ezután a MET a piaci árnál mennyivel olcsóbb gázt tudott a magyar piacon értékesíteni.

Idén már más a rendszer

A legfrissebb adatokhoz azonban még nem lehet hozzájutni. Fónagy János államtitkár ugyanis tavaly egy parlamenti felszólalásában már közölte, hogy a 2014-15-ös gázévben már nem az MVMP intézi az állam részéről a MET-tel kötött üzleteket, hanem az MVM egy másik gázkereskedője, a Magyar Földgázkereskedő Zrt.

Jó eséllyel azonban áprilisban már ezek a szerződések is napvilágra kerülhetnek. Az MSZP ugyanis a teljes MVM-t is beperelte, hogy hozzáférjen minden MET-tel kötött szerződéshez, és abban a perben a másodfokú ítélet március közepén várható.

Jövőre bezáródhat ez a kapu

A leginkább MET-nek kedvező, és az állam számára kedvezőtlennek látszó üzleti modell lehetősége úgy tűnik, hogy idén nyártól az eddigi formájában lezárul.

Az Európai Bizottság ugyanis kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az energetikai irányelvek megsértéséért, és az egyik brüsszeli kifogás éppen arról szól, hogy az osztrák-magyar határon nincs verseny a gázvezeték használatáért.

A parlament előtt lévő új gáztörvény szigorítaná itt a viszonyokat, és ez véget vethet a júliusban kezdődő gázévben ennek a modellnek. Viszont a gáztörvény szigorúbb szabályozása nem vonatkozik majd a nem EU-s határokra, vagyis a szerb-magyar és ukrán-magyar vezetékekre.

Piaci pletykák szerint a MET arra készül, hogy orosz tulajdonosán keresztül közvetlenül keletről hozzon majd be olcsóbb gázt az országba, megfelelő állami segítséggel, ha a nyugati határhoz való hozzáférése nehezebbé válna.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.