Így néz ki az urán által kibocsátott sugárzás egy ködkamrában

fizika
2015 március 09., 16:00

A Cloudylabs ködkamragyártó egy urándarabot helyezett az egyik berendezésébe, majd a történteket 50 percig videóra vette. A ködkamrák az ionizáló sugárzás kimutatására szolgálnak. Az urán radioaktív bomlásából származó részecskék tisztán kivehetők, a véletlenszerű irányú nyomokért pedig a kozmikus háttérsugárzás a felelős.

A ködkamra egy olyan zárt rendszer, amely túltelített alkoholpárát tartalmaz. Amikor egy töltött részecske (például egy alfa- vagy beta-részecske) interakcióba lép a keverékkel, a folyadék ionizálódik. A keletkező ionok kondenzációs magokként viselkednek, amik körül köd keletkezik. A nagy energiájú alfa- és beta-részecskék tehát azért hagynak nyomot a kamrában, mert rengeteg iont generálnak az útjuk során. Ezek a nyomok több ezer alkoholcseppből állnak.

A ködkamrák bármilyen töltött részecskét ki tudnak mutatni. Ezek lehetnek természetes kozmikus eredetűek, vagy származhatnak egy közeli radioaktív forrásból (az urándarabból jelen esetben). A részecskék töltésük, tömegük és sebességük alapján különböző formájú nyomokat hagynak a kamrában. (via CloudyLabs)