A 100 Tagú Cigányzenekar nevével turnézta végig Franciaországot egy 100 tagú cigányzenekar

Klónozták a 100 Tagú Cigányzenekart: az együttes neve alatt nemrég egy másik zenekar turnézott Franciaországban – állítja Beke Farkas Nándor,

a tavaly hungarikumnak minősített együttes

vezetője.

A zenekar szerdai budapesti nemzetközi sajtótájékoztatóján Beke Farkas Nándor azt mondta: vérlázító, hogy egy magyarországi cigányzenészekből néhány hónapja alakult új együttes Franciaországban 12 koncertet adott a 100 Tagú Cigányzenekar nevében.

Beke Farkas szerint felhasználták nevüket, fotóikat, plakátjaikat, és 30 éves múltjukat is. Olyan plakátokon népszerűsítették magukat, amelyeken a 100 Tagú Cigányzenekar tavaly elhunyt vezetője, Buffó Rigó Sándor és a jelenlegi főprímás, Lendvai Csócsi József látható, mögöttük pedig a 100 Tagú zenészei ülnek.

A zenekarvezető szerint az ügy hátterében az áll, hogy miután szakmai okokból elváltak útjaik a zenekar korábbi menedzserével, a francia Xavier Dubuc-kel, ő ezek után felkérte Raduly Józsefet és Balogh Dezsőt, hogy alakítsanak egy hasonló cigányzenekart, akik be tudnak ugrani a 100 Tagú helyett 12, már lekötött franciaországi koncertre.

Az új zenekar L’Orchestre Symphonique des 100 Violons Tziganes de Budapest néven, a 100 Tagú Cigányzenekar Franciaországban immár 20 éve használt és ismert nevén le is adta a 12 koncertet, annak ellenére, hogy egy lyoni elsőfokú bíróság január 23-án eltiltotta őket a név használatától. Xavier Dubuc azt használta ki, hogy a bírósági végzés csak 15 nap után emelkedett jogerőre, így január 24. és február 7. között le tudták adni a koncerteket.

Jelezte azt is, hogy több online forrásban, például az angol Wikipedián az új formáció a 100 Tagú történetével és neves muzsikusaival henceg, alapítási éveként pedig 1985 van feltüntetve, ami valójában az idén 30. születésnapját ünneplő 100 Tagú alapítási dátuma. (MTI)

(Címlapi kép a Nyugat.hu videójából.)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.