Az USA már tárgyalna Aszad elnökkel

külföld
2015 március 15., 13:14
comments 86

Az Amerikai Egyesült Államok vezetése jó ideje szilárdan ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy a Szíriát irányító Bassár al-Aszad elnöknek, aki az évek óta dúló szíriai polgárháborúban valószínűleg súlyos bűncselekmények elkövetéséért is felelős, távoznia kell a hatalomból. Washington még annak ellenére is fenntartotta ezt az álláspontot, hogy az Irak mellett Szíriában is tevékenykedő ISIS terrorszervezet elleni harcban az USA vezette koalíció egy ideje a szíriai kormánnyal is kénytelen kisebb mértékben együttműködni. Arról, hogy Aszad hogyan fordítja saját hasznára az ISIS elleni harcot, itt írtunk bővebben.

Úgy tűnik, Aszad stratégiája végül bejött és az ISIS mellett más ő tűnik a kisebbik rossznak nyugaton, John Kerry amerikai külügyminiszter ugyanis vasárnap a CBS-nek adott interjújában azt mondta, hogy

akármi is történik, „a végén tárgyalnunk kell Aszad elnökkel”

Ez hónapok óta a legnagyobb fordulat az Egyesült Államok közel-keleti politikájában, és rengeteg kérdést vet fel főleg azt illetően, hogy a jövőben hogyan támogatja majd Washington (ha támogatja egyáltalán) az Aszad ellen harcoló szíriai demokratikus erőket. Persze polgárháborúban harcoló nyugatbarát oldal mostanra nagyon legyengült, a nyugati támogatás ellenére nemcsak az ISIS és a helyi al-Kaida leányvállalat, az al-Núszra Front irtja őket, de sokszor az ISIS elleni harc mögé bújva az aszadista kormány is inkább nekik igyekszik ártani.

Kerry most azt mondta, hogy az USA mellett más országok is úgy gondolják, hogy fel lehetne újítani a tárgyalásokat Damaszkusszal, hogy diplomáciai eszközökkel vessenek véget a szíriai konfliktusnak, ahogyan a 2012-es genfi konferencián is megpróbálták. Hogy az USA mellett milyen más országok gondolják így, arról a külügyminiszter nem beszélt. A genfi formátumű tárgyalások felújítása is Aszad tárgyalópartnerként való elfogadását jelentené.

Kerry szerint a tárgyalásokon is lehetne diplomáciai eszközökkel fokozni az Aszad elnökre gyakorolt nyomást a konfliktus lezárása érdekében. (Reuters via Yahoo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.