A NAV máris megtalálta az elengedett 3800 milliárd forintot

gazdaság
2015 március 17., 12:15
comments 70

Kijött a múlt héten az Állami Számvevőszék egy nagyon érdekes elemzéssel, amiből kiderült, hogy néhány év alatt 3800 millárd forint adóhátralékot engedtek el, ebből évi 2-300 milliárdot úgy, hogy a behajtás érdekében nem tettek semmit, és egyébként a kiemelt adózók ellenőrzése elég hiányos, valamint általános problémák vannak a hátralékkezeléssel. (A NAV főnöke, az NGM gyorsan sietett leszögezni, hogy az adóhivatallal nincs semmi probléma.)

Most viszont végleg elsimította a kérdést a NAV: közölték, hogy fejlesztéseket valósítottak meg, és hogy fontos dolog az ellenőrzés.

Innen átadom a szót az MTI-nek:

"A költségvetés adóbevételeit csökkentő, illetve arra különösen nagy kockázatot jelentő módszerek, gazdasági folyamatok feltárását és visszaszorítását, valamint a hátralékok hatékonyabb kezelését és behajtását segítő, továbbá az ügyfelekkel való kapcsolattartást korszerűsítő informatikai fejlesztéseket valósított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - mondták el a hivatal szakemberei kedden egy sajtóbeszélgetésen.

Az Elektronikus Közigazgatási Operatív Programon (EKOP) belüli három kiemelt projekt megvalósítása 9 milliárd forintba került és teljes mértékben uniós forrásból valósult meg. 

Sinkáné Csendes Ágnes, a NAV adószakmai főigazgatója elmondta: az ellenőrzés akkor hatékony, ha minél több és jobb minőségű adat áll rendelkezésre. Az ellenőrzésben szemléletváltásra is szükség volt, a régiók ellenőrzése helyett a közelmúlt folyamataira koncentrálnak, mert könnyebb a bizonyítás és a megtérülés is valószínűbb. Fontos az is, hogy az adóhivatal ne zaklassa a jogkövető adózókat, az adócsalókat ugyanakkor minél előbb kiemelje, ezért a kiválasztás szerepe felértékelődött."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.