Netanjahu nem is ellenzi a palesztin államiságot

külföld
2015 március 20., 09:20

A keddi választásokat magabiztosan megnyerő Likud vezére, Benjamin Netanjahu miniszterelnök a választási kampányban még azzal próbálta erőskezű nacionalista vezető benyomását kelteni, hogy azt mondta, amíg ő Izrael miniszerelnöke, nem jöhet létre palesztin állam. Ezért eléggé el is mérgesedett az amúgy sem túl jó viszony a zsidók és a palesztinok között Izraelben. Netanjahu látja, hogy ebből gond lehet, ezért szép lassan visszatáncol korábbi kijelentéseitől.

Most a miniszterelnök azt mondta, természetesen továbbra is elkötelezett a palesztin államiság megteremtése iránt, ha a körülmények javulnak.

Az MSNBC-nek adott interjújában úgy fogalmazott: „Nem akarok egyállamos megoldást. Fenntartható és békés kétállamos megoldást szeretnék, de ehhez meg kell változniuk a körülményeknek.”

Csütörtökön Obama elnök telefonon gratulált Netanjahu választási győzelméhez. Netanjahu a keddi választásra soha nem látott mélypontra juttatta az izraeli-amerikai kapcsolatokat, Obamát nemcsak a botrányos kongresszusi beszédével sértette meg, de azzal is, hogy kijelentéseivel aláásta az amerikai elnök szinte minden stratégiai célját a Közel-Keleten. A két államos megoldásról szóló, a korábbiaknál jóval higgadtabb kijelentései talán enyhíthetnek ezen a már-már ellenségeskedésbe forduló viszonyon, ami Izraelnek igencsak jól jönne, a Bloomberg forrásai szerint ugyanis a Fehér Házban már azt fontolgatták, hogy az USA változtat az Izrael számára kedvező vétópolitikáján az ENSZ Biztonsági Tanácsában. (Az USA vétói miatt nem tudott az ENSZ-BT soha olyan határozatot elfogadni, ami valóban ártana Izraelnek vagy elítélné az izraeli hadsereg háborús bűneit.)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.