Orbán: Senki nem mondhatja meg Magyarországnak, hogy hány százalék legyen gáz, mennyi legyen nukleáris, mennyi legyen szén, és így tovább, hanem ezt mi dönthetjük el

Véget ért Brüsszelben az Európai Unió állam- illetve kormányfőinek tanácskozása, Orbán Viktor újságíróknak értékelte a csúcsot. Szerinte

"magyar szempontból az energia ára a legfontosabb,"

ami az elfogadott zárónyilatkozatban kellő súllyal szerepel. Orbánnak az is tetszik, hogy az energiamix tagállami hatáskörben marad, mindegyik uniós ország maga döntheti el, hogy milyen forrásból fedezni energiaszükségletét.

"Senki nem mondhatja meg Magyarországnak, hogy hány százalék legyen gáz, mennyi legyen nukleáris, mennyi legyen szén, és így tovább, hanem ezt mi dönthetjük el."

MTI Fotó: Mininiszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Orbán Viktor elmondta, hogy a kormány rugalmas az átlátóságban, ha egy unión kívüli fél köt ilyen szerződést uniós tagállammal vagy vállalattal, akkor arról tájékoztatni kell Brüsszelt. Engedélyezés, jóváhagyási követelményről nem esett szó. Orbán hangsúlyozta, hogy Magyarország számára elfogadhatatlan is lenne.

A miniszterelnök a paksi bővítéssel kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Euratom Ellátási Ügynökség által megvétózott fűtőanyag-szállítási szerződésről a kormány úgy gondolta, hogy elfogadható, de hagyott magának mozgásteret.

A csúcs másik témája Ukrajna helyzete volt, erre reagálva Orbán ezt mondta:

" Nem akarok pánikot kelteni. Nincs itt az ideje annak, hogy erről nyíltan beszéljünk, de az országnak fel kell készülni arra is, hogy az ukrán gazdaság stabilizálása a következő néhány hónapban nem csak sikerrel járhat, hanem kudarccal is."

(MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.