Vasárnapi zárvatartás: Az államtitkár szerint nincs, a Népszabadság szerint van hatástanulmány

2015 március 21., szombat 13:09
120

Az egész irattárat felkutattuk, mégsem találtuk még a nyomát sem meg annak a hatástanulmánynak, amire a Népszabadság hivatkozik, közölte a 444-gyel Glattfelder Béla, a nemzetgazdasági minisztérium politikai államtitkára.

Mint arról több ízben is beszámoltunk, a Népszabadság a héten egy három évvel ezelőtt, az NGM megbízásából készült hatástanulmányra hivatkozva azt állította, akkor a minisztériumban kiszámolták, hogy a vasárnapi zárvatartásnak negatív következményei lehetnek a kiskereskedelmi szektorra, több tízmilliárd forintnyi forgalom esne ki, 15 ezer ember vesztené el munkáját.

Bár a Fidesz-KDNP kormány tervezte, akkor mégsem vezették be a KDNP javaslatára a vasárnapi kötelező zárvatartás a kiskereskedelem jelentős részében.

Végül a kormány március 15-től vezette be az intézkedést, és azt kommunikálta: nem lesznek súlyos negatív hatásai az intézkedésnek, bár hatástanulmányt ezúttal nem készíttetett.

A Népszabadság cikkére reagált tehát Glattfelder Béla, aki megerősítette, hogy nincs ilyen NGM-es tanulmány, de ha lenne is, 2015-ben már nem is állná meg a helyét.

Arra kérdésünkre, hogy akkor honnan tudja a minisztérium - ha számításokat nem végzett -, hogy nem lesznek negatív hatások, Glattfelder azt mondta, a józan paraszti eszüket használták.

Mint fogalmazott, csak meg kell nézni, hogy kiskerekedelmi forgalom az elmúlt évben több mint 5%-kal, a betöltött állások száma kétszázezerrel nőtt, vagyis ez együtt jár azzal, hogy maga szektor forgalma is nőtt, ami ellensúlyozza a vasránapi zár hatásait.

Az államtitkár szerint a Népszabadság benézett egy, tudomása szerint ugyancsak évekkel ezelőtt - a Metro és az Auchan áruházak, tehát a vasárnapi zárvatartásban ellenérdekeltnek tekintett lobbi megbízásából - készült egy tanulmány, amely emlékezete szerint hasonlókat állított.

Ezért aztán megkerestük az ügyben a Népszabadság újságíróját is Batka Zoltánt, aki elmondta, az államtitkár valamit rosszul tudhat, mert létezik az NGM által készíttetett tanulmány, amit viszont egyelőre - forrásainak védelme miatt - nem tud megmutatni.

Mint mondta, több kalkuláció is készült, amiről vezetői beszámolót írtak, ennek megállapításait közölte a Népszabadság.

Miként azt szombati cikkükben írják, a 2011-e tanulmány elkészítését megelőző tenderkiírás még ma is fent van a minisztérium honlapján. (Nol/444)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt