Ezeréves orvosi kódexben találták meg az MRSA szuperbaktérium lehetséges ellenszerét

A modern orvostudomány nem nagyon tud mit kezdeni az MRSA nevű szuperbaktériummal: mint a nevében is benne van, a jellemzően az orrüregben tenyésző methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus ellenáll a ma ismert antibiotikumoknak, így a penicillinnek és különböző változatainak is.

A Nottinghami Egyetem viking- és középkorkutatója, Dr. Christina Lee a feltehetően a IX. századból,  Alfréd wessexi király idejéből származó középkori orvosi könyvet, a Bald's Leechbookot tanulmányozta, amit kora fontos szakmunkájának tartanak, és amiből egyetlen példányt őriznek a British Libraryben. Lee-nek az az ötlete támadt, hogy az egyetem mikrobiológusainak segítségével kipróbálja, működik-e a Leechbookban szemfertőzésre javasolt gyógymód a manapság használatos antibiotikumokkal nem gyógyítható MRSA-fertőzés kezelésére.

A több mint ezeréves recepttel először Nottinghamben kísérleteztek laboratóriumi körülmények között, majd az USA-ban egereken tesztelték a hatást, és a kutatók legnagyobb meglepetésére kiderült: a kísérleti állatok az egerekben található MRSA baktériumok 90 százalékát kiirtották.

Részletek az egyetem oldalán, de ne is szaporítsuk tovább a szót, itt a titkos recept:

  • kétfajta hagyma (fokhagyma és vörös- vagy póréhagyma)
  • bor
  • ökörepe

A varázskeveréket sárgaréz edényben kell főzni, aztán tisztítani, majd felhasználás előtt kilenc napig pihentetni. A kutatók gyanítják, hogy a varázsszer hatásában nagy szerepe van az edényeknek is.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.