Túszdráma Törökországban

külföld
2015 március 31., 11:59
comments 127

Egy betiltott kommunista csoport, a Forradalmi Népi Felszabadító Párt egyik, az arcát ötágú csillaggal díszített vörös zászlóval eltakaró tagja ejtett túszul egy ügyészt, Mehmet Selim Kirazt, aki a 2013-as Taksim téri tüntetéseken halálosan megsebesített 15 éves fiú, Berkin Elvan ügyét vizsgálta.

Elvan 2014. március 11-én vesztette életét, kilenc hónapig volt kómában. Egy könnygázgránát találta fejbe. Idén március 11-én, halála évfordulóján összecsapások robbantak ki a tüntetők és a rendőrség között.

TURKEY COURTHOUSE HOSTAGE: Gunmen stormed the Istanbul courthouse office of the prosecutor in the case of Berkin Elvan...

Posted by FB Newswire on Tuesday, March 31, 2015

UPDATE:

Az Anatoglu török hírügynökség képei alapján a nagy erőkkel kivonuló rendőrök lezárták az ügyészség környékét.

UPDATE 2:

A Hürriyet jelentése szerint lövések is dördültek az épületben. Az amúgy betiltott Forradalmi Népi Felszabadítási Párthoz kötehtő honlap, a halkinsesi.tv jelentése szerint a túszejtő(k) délután 3:36-ig adtak időt a hatóságokanak követeléseik teljesítésére. A követeléseik:

az Elvan meggyilkolásával gyanúsított rendőr tegyen élő, egyenes adásban vallomást;
a felelősöket állítsák "népi ítélőszék" elé;
mentsenek fel mindenkit, akit az Elvan melletti szimpátiatüntetéseken vettek őrizetbe.

A Hürriyet értesülései szerint a rendőrség és a túszejtők között most egy, a túszejtők által választott mediátor követzít.

UPDATE 3:

A Hürriyet azt írja, hogy Davatoglu miniszterelnök válságtanácskozást hívott össze a túszdráma miatt. Ez viszonylag gyorsan ment, mert a kormány eleve válságtanácskozást tartott az áramszünet miatt, így csak pár olyan minisztert kellett berendelni, aki az első válságtanácskozáson még nem vett részt.

UPDATE 4:

Berkin Elvan édesapja, Sami fél órával a túszejtők ultimátumának lejárta előtt azt írta twitterén, hogy "nem akarom, hogy bárkinek akár csak az orra vére eleredjen. Csak igazságot, igazságos eljárást akarok".

Időközben a hatóságok kiürítették a bíróság épületét, ami arra utalhat, hogy hamarosan akcióba lendülnek, írja a Hürriyet.

UPDATE 5:

Közvetítésünket egy időre megszakítjuk, mert török rendőrség sajtócsendet rendelt el, így nem érkeznek friss hírek a helyszínről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.