Az ISIS elfoglalta a legjelentősebb szíriai palesztin menekülttábort

Elfoglalták a Damaszkusztól délre fekvő Jarmúk palesztin menekülttábor legnagyobb részét szerda délelőtt az Iszlám Állam fegyveresei, közölte a Palesztinai Felszabadítási Szervezet szíriai politikai igazgatója.

"Az IÁ harcosai szerda reggel megrohamozták Jarmúk tábort és elfoglalták annak legnagyobb részét."

A táboron belül még mindig folynak a harcok, de a dzsihadisták ellenőrzik a tábor javát. A fegyveresek a lázadók kezén lévő szomszédos Hadzsar al-Aszuád településről szivárogtak be a táborba, amely a szíriai főváros közvetlen közelében, Damaszkusz központjától mindössze nyolc kilométerre fekszik.

 

Jarmúkt idén januárban. AFP Fotó.

A szíriai polgárháború előtt, négy éve mintegy 160 ezer ember lakott Jarmúkban, de mára 18 ezerre csökkent a legnépesebb szíriai palesztin menekülttábor lakóinak száma. A tábor korábban lázadó csoportok kezén volt, de 2014 februárjában kivonultak onnan. Mint a januári képen is látszik, a tábor lényegében teljesen megsemmisült a harcokban.

Ezt követően már csak a Bassár el-Aszad elnök ellenzékének számító palesztin fegyveres szervezetek maradtak ott. A lakók élelmiszer-, víz- és gyógyszerhiánytól szenvednek, mert a kormányerők egy éve szinte teljes zárlat alá vették a tábort.

Heves összecsapások voltak szintén szerdán lázadók és a szíriai hadsereg erői között a legfontosabb jordániai határátkelő, Naszíb közelében is. Naszíb az utolsó átkelőhely a két ország között, amely még a kormányerők kezén van. A jordániai hatóságok szerdán bejelentették, hogy a szíriai lázadók és a hadsereg közötti harcok miatt átmenetileg lezárták a határátkelőt. (MTI és BBC)

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.