Szijjártó: "a kitűnő magyar-kazah politikai együttműködés jó alapot biztosít a.... zzzzZZZZzzzzz"

POLITIKA
2015 április 01., 05:29
comments 53

"Kitűnő a politikai együttműködés Magyarország és Kazahsztán között, és ez jó alapot biztosít a két ország közötti gazdasági kapcsolatépítéshez"

- mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Asztanában, a magyar-kazah üzleti fórumon az állami hírügynökség szerint.

Később még hangsúlyosabban került szóba a két baráti tagköztársaság dolgozói közötti fokozott együttműködés kérdése.

A magyar külgazdasági miniszter szerint Kazahsztán fontos kereskedelmi partnere Magyarországnak, de még nagyon sok lehetőség kínálkozik a gazdasági kapcsolatok erősítésére. Közép-Európa és Kazahsztán egyaránt dinamikusan növekvő része a térségének. Amagyar kormány a keleti nyitás politikája révén megnyitotta a kapukat a kapcsolatépítés előtt. A magyar kormány mindig támogatja a két ország közötti kapcsolatépítést, így a gazdasági együttműködést is - hangsúlyozta, és biztatta a magyar és a kazah üzletembereket, hogy használják ki az alkalmat a kapcsolatépítésre. Az együttműködés további javítására két megállapodást írnak alá. A stratégiai tanács megalapításáról szóló egyezmény azt segíti, hogy a politikai kapcsolatok még jobbak legyenek, emellett pénzügyi alapot hoznak létre a magyar és a kazah vállalatok közötti együttműködés segítésére, és az Eximbank is támogatja a cégek közötti kapcsolatépítést. A magyar kormány célja azon magyar kis- és közepes vállalkozások számának növelése, amelyek hatékonyan hozzájárulhatnak az exporthoz, és ehhez hozzájárulhat a kapcsolatépítés Kazahsztánnal.

Az üzleti fórumon később beszédet mond a hivatalos látogatáson Asztanában tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök és a kazah kormányfő, Karim Maszimov is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.