A svájci lapok is az Orbánnal jó viszonyt ápoló titokzatos berni nagykövetről írnak

politika
2015 április 2., 10:47
comments 136

A svájci Tages Anzeiger Orbán Viktor és a magyar kormánnyal különösen jó viszonyban lévő Nagy István berni nagykövetről írt, aki egy magánbankot vezetett Genfben, és kiváló kapcsolatai vannak az arab régióban. (És nem azonos a mobillal varázsló Nagy Istvánnal.)

Nagy István (Fotó: mfa.gov.hu)

Mint írják, a nagykövet diplomáciai körökben nem igazán ismert, és a honlapján életrajz nincs, csak néhány sor, amiben a két ország baráti viszonyát üdvözölte.

A svájci lap arról is írt, hogy a Vasárnapi Híreknek magyar kormányzati körökből a háttérbeszélgetéseken Nagy Istvánt minden megszólaló Orbán svájci bankáraként emlegette. A magyar lap egy forrását se nevezte meg, ezért a Tages Anzeiger is érdeklődött Nagy Istvánnál, de nem kapott választ.

A lap, ami tavaly ősszel írt arról, hogy gyanús, hogy Orbán rövid idő alatt kétszer is megfordult Zürichben, felidézte azt a posztunkat, amiben egy képet közöltünk arról, hogy Orbán a vonatra várva egy zürichi restiben sörözött. Valamiért nagyon titkolták, hogy Nagy Istvánnal beszélgetett, és máig nem tudni, a miniszterelnök miért választott egy hosszú vonatozást egy 1 órás repülőút helyett – írja a Tages Anzeiger. A lap az Oroszországtól Svájcig nyúló nagy MET-es gázbizniszről is beszámolt, amiben Orbán milliárdos barátja, Garancsi István is benne volt.

Mint írják, ha Nagy István tényleg Orbán Viktor bankára lenne, azzal megsértené a bécsi diplomáciai egyezményt, ugyanis egy diplomata nem végezhet semmilyen személyes vagy kereskedelmi tevékenységet „profitszerzési céllal”. (Bár van egy kiskapu: a kantonális hatóságok heti 10 óra kiegészítőkereset-szerzési lehetőséget biztosít nekik.)

Az Európai Védelmi Ügynökség nem kommentálta a berni magyar nagykövet munkáját – írja a Tages Anzeiger.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt