Lengyelországban lengyel-amerikai együttműködéssel harcolnak a korrupció ellen

bűnügy
2015 április 08., 11:15
comments 84

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) számít lengyel informátorok együttműködésére az amerikai érdekeltségű lengyelországi nagyvállalatok korrupciós tevékenységének felderítésében, és nagy összegű jutalmakat is kilátásba helyez számukra - írta szerdán a Puls Biznesu lengyel gazdasági hírportál.

A Puls Biznesu annak a nyolctagú csoportnak a munkáját ismerteti, amely egy kétoldalú lengyel-amerikai megállapodás alapján már több éve tevékenykedik Lengyelországban. A csoport székhelye a varsói amerikai nagykövetségen van, és a honlap szerint minden lépésüket egyeztetik a lengyel partnerekkel.

A nyomozócsoport egy lengyel származású, de amerikai állampolgárságú FBI-ügynök, Monika A. Wasiewicz vezetésével működik.

Wasiewicz a hírportálnak elmondta, hogy főként vesztegetés, gazdasági kémkedés, sikkasztás és „mindenfajta korrupció” után nyomoznak, és munkájukban egyre nagyobb szerepet játszanak a cégek dolgozóitól származó információk.

Az amerikai jogrendszer ugyanis - a 2010-ben elfogadott, az amerikai pénzügyi piacokat szabályozó Dodd–Frank törvény értelmében - lehetővé teszi, hogy a felügyelőszervek által a feljelentéseknek köszönhetően szerzett bevételek 10-30 százalékát jutalomként kifizessék annak az informátornak, aki 1 millió dollárt meghaladó vesztegetésre figyelmeztet.

A jutalmazott személy nem amerikai állampolgár is lehet.

A Puls Biznesu úgy értesült, hogy a nyomozók mindenekelőtt az utóbbi évek legnagyobb lengyelországi korrupciós ügyének, a 2012-ben kipattant "informatikai botránynak" az utózöngéivel foglalkoznak, melyben nagy amerikai informatikai cégek, a Hewlett-Packard és az IBM is érintettek voltak. Ennek során a lengyel korrupcióellenes hivatal több magas rangú hivatalnokot gyanúsított meg a belügyminisztérium, az országos rendőr-főkapitányság, a külügyminisztérium és a központi statisztikai hivatal közbeszerzéseinél elkövetett korrupcióval. Míg Lengyelországban senkit nem ítéltek el az ügyben, az Egyesült Államokban folytatott eljárás során a Hewlett-Packard, miután beismerte bűnrészességét, több mint 100 millió dollár pénzbüntetést fizetett.

A Puls Biznesu szerint az FBI az utóbbi időben kiemelt figyelmet szentelt a kórházi berendezéseket szállító Stryker konszern, valamint a New York-i tőzsdén jegyzett GlaxoSmithKline brit gyógyszergyártó lengyelországi tevékenységének, mindenekelőtt lengyel orvosok megvesztegetésének gyanúja miatt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt