Olyan könyvet ajánl a szakképzéshez az egyik minisztérium megbízottja, amiből a másik szerint törvénytelen tanítani Magyarországon

politika
2015 április 11., 13:37
comments 81

Talán ha két minisztérium egyszerre piszkálja majd az oktatási rendszert, akkor még jobban megy minden.

Itt vannak az első jelei annak, hogy milyen olajozott lehet majd jövőre a szakképzési rendszer átalakítása. Új követelmények és új könyvek jönnek, a szakképzéssel foglalkozó iskolák pedig próbálnak minél több információt összeszedni arról, hogy szeptembertől tulajdonképpen mit kell majd csinálniuk.

A szakképzési rendszer átalakítását ugyanis nem az emberminisztérium és a KLIK, hanem a gazdasági tárca intézi. Már meg is érkezett az első levél a gazdasági tárcától a gazdasági tárca megbízottjától az iskolákhoz, amelyben összefoglalják, körülbelül mit lehet most tudni az átalakításról (nem nagyon sokat), és tankönyveket is ajánlanak az iskolák figyelmébe. Természetesen olyan könyvet ajánlanak, ami nincs rajta a tankönyvkínálatot szigorú ellenőrzés alatt tartó emberminisztérium (EMMI) listáján, így abból Magyarországon nem szabad tanítani.

Szóval amit az elmúlt két évben az EMMI, és a kormányváltás után létrehozott, állami tankönyves cég, a Kelló nem tudott rendesen megoldani, annak a 2015/16 tanévben már részben (a szekképző iskolák esetében) az NGM-mel közösen próbálják. Ez egészen biztosan nem okoz majd még nagyobb kavarodást.

A héten egyébként Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár már triumfált, hogy idén milyen flottul fog menni a tankönyvek megrendelése, kiszállítása, és hogy most lesz bőven idejük az iskoláknak leadni a rendeléseket.

A tanárok valamiért nem ennyire nyugodtak. Egy érintett pedagógus írta nekünk:

„Az április 1-én megnyitott tankönyvlista folyamatosan bővül. Ma [április 8.] találtam rá sok tankönyvre, amit nemhogy 1-én, de ma délelőtt sem tartalmazott a lista. Vagyis nem igaz, hogy 30 napunk van a rendelésre, ha most (21 nappal a határidő előtt) még nem tudjuk mindegyik tankönyvről, hogy 30-án rendelhető lesz.”

De ne legyünk pesszimisták: ha a kormányhivatalok szakemberei minden erejüket megfeszítve folytatják a munkát, még az is lehet, hogy a második ciklus végére sikerül annyira átszervezni a tankönyvellátást, hogy alig lesz problémásabb, mint amennyire 2010-ben volt. Nyolc év nem olyan hosszú idő.

UPDATE 2015.04.15

A cikkben hivatkozott levelet, amiben a jóváhagyott tankönyvlistán nem szereplő tankönyvet ajánlják a szakképző sulik figyelmébe az NGM pénzéből megbízott regionális szaktanácsadó küldte az iskoláknak. Az NGM álláspontja szerint viszont az ő pénzükből megbízott szaktanácsadó magánlevelet küldött az iskoláknak, ami abban szerepel, az nem tükrözi az NGM álláspontját.

"Egy szakmai feladat ellátásával megbízott szakértőnek a munkájához kapcsolódóan adott szakmai véleménye semmiképpen nem minősülhet az őt megbízó szerv hivatalos álláspontjának. (...)Tekintettel arra, hogy sem a minisztérium, sem az NSZFH nem kötött egyetlen szakértővel sem olyan jellegű megbízást, amelynek feladatai között szerepel szakképző iskolák szakképzési tankönyvekkel összefüggő tájékoztatása, így bármely szakértő ilyen jellegű levele ez esetben nem hivatalos levélnek minősül."

Sajnos úgy tűnik, hogy a közpénzből dolgozó szakértő magánakcióként félretájékoztatja az iskolákat a szakképzési rendszer várható alakulásáról, és a javasolt könyvekről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.