Pintér Sándor figyelmeztette a túl lelkes LMP-t, hogy hahó, a drogháborút már elvesztette a Magyarország

Március 17-én jelent meg a 444-en Ács Dániel riportja "Szántódnémediről", a román határhoz közeli kisvárosról, ahol a tradicionális alkoholizmusról mindenki átállt a biofű és herbál néven is ismert dizájnerdrogra. A kitalált nevű Szántódnémedi esete egyáltalán nem különleges az országban, megbízható beszámolók szerint Magyarország egészét érintő jelenségről van szó.

Ikotity István LMP-s képviselő március 31-én a parlamentben a 444 cikkére hivatkozva tett fel kérdést arról, hogy miként lehetséges, hogy a különböző dizájnerdrogokat árusító honlapok zavartalanul működhetnek. Ikotity Rétvári Bence államtitkár válaszát nem találta kielégítőnek, így még aznap levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, azt kérdezve, hogy:

"A „Green Mefi” és a „Herbai Green Shop” drogterjesztő honlapok elérhetetlenné tétele érdekében történtek-e lépések már egyáltalán? Ha igen, mikor történtek ilyen lépések? Mikor lesznek végre elérhetetlenek ezek a honlapok? Kérem, mielőbb válaszoljon a kérdésemre és tegye meg a szükséges hathatós intézkedéseket!"

A belügyminiszter április 16-án adott válaszában kénytelen volt felhívni a képviselő figyelmét arra, hogy mi a helyzet a hatályos magyar törvények szerint:

pinter

A lényeg:

"Új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt büntetőeljárást kezdeményezni akkor van lehetőség, ha a forgalomba hozott hatóanyag szerepel a 2015. január 1-jétől hatályos 55/2014. (XII. 30.) EMMI rendelet I. mellékletében.

Ebből következően a kérdésben hivatkozott két honlap esetében is akkor indítható nyomozás és kezdeményezhető a hozzáférésükhöz való korlátozás, ha azokon bizonyíthatóan — az említett rendelet mellékletében szereplő — pszichoaktív vagy kábítószernek min ősülő anyagot árusítanak ."

Ami magyarul azt jelenti, hogy a kábítószerkereskedők megnyerték az ellenük évtizedek óta folytatott háborút, a magyar (és persze nem csak a magyar) hatóságok képtelenek lépést tartani a piacra dobott újabb és újabb szerekkel. És hogy akkor talán a háborús megoldás helyet valami mással kellene próbálkozni.