Ezért ne bízza az életét magyar politikusra

Budapest
2015 április 21., 15:00
comments 219

Ferencváros polgármestere egyszerűen ilyen-olyan érdekek mentén keltett pánikkeltésnek tartja, amit Simon Gergely a Greenpeace szakértője állít az Illatos úti katasztrófahelyzettel kapcsolatban. Hétfőn a Mokkában Bácskai János mindenkit megnyugtatott, senki nincs veszélyben, hisz ő is a közelben lakik, Kispesten. Szóval szerinte a 2000 tonna szivárgó veszélyes hulladék, ami bizonyítottan bekerült a talajvízbe, a rengeteg gyúlékony, robbanásveszélyes anyag, klórgázzal, sósavval, mindenféle aromás szénhidrogénekkel nem jelent azonnali veszélyt. Akkor most tegyük félre a bálnabuzi Greenpeace-eseket, és nézzük meg, mit állítanak a rendes szakértők!

vm22

Két szakvélemény:

1. Az Elgoscar-2000 Környezettechnológiai és Vízgazdálkodási Kft. 2005 és 2012 között végzett talajvíztisztítást a területen, (erről a kidobott pénzről és munkáról korábban már írtunk). Jelenleg csak nekik vannak pontos adataik a terület szennyezettségéről. Náluk jobban senki nem ismeri a problémát. Magyar Balázs vezető szakértő nyilatkozott nekünk.

2. Április 15-én politikusok, vegyészek, katasztrófavédelmi szakemberek járták be a területet. A látogatáson a három érintett kerület polgármesterei is megjelentek. Kivéve Bácskai Jánost. A bejárás alapján készült egy friss, alig egyhetes katasztrófavédelmi szakvélemény a Vegyiművek biztonsági helyzetéről. (A szakvéleménynem nem a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos álláspontja.)

Bácskai János öt füllentése a Mokkában

1.

Bácskai János: „Hát forráskritika. Ezzel kezdeném. A szakértő úr mondott szenzációhajhász, súlyos mondatokat. És súlyosabb, mint, amilyen  a helyzet.”

Magyar Balázs, vezető szakértő: „Egy olyan állapotban vagyunk, hogy nagyon sürgős és nagyon intenzív beavatkozásra van szükség. Az itt lévő anyagok jelentős része K1-es, tehát extra veszélyes kategóriába tartozik”

vm23

2.

Bácskai János: A szennyeződés nem törte át a vízzáró réteget. Hatvan illetve száz méter mélyre a szennyeződés nem mehetett el. Ennél kisebb a baj.

Magyar Balázs, vezető szakértő: Rengeteg szennyezés van a vízzáró réteg alatt, átment rajta a szennyezés. Legalább 60 méter mélyre terjed le a szennyezés.

vm21

3.

Bácskai János: A környéken élőknek nem kell félniük, mert ő is a környéken lakik. Nem mindennapos a veszély. Természetesen, ha egy tűz lenne, akkor egy nagyobb probléma lenne, de a katasztrófavédelem és a környezetvédelmi szakhatóságok folyamatosan ellenőrzik a területet.

vm28

Katasztrófavédelmi szakvélemény:

Veszélyek:

  • nem megfelelő tárolás miatti túlmelegedés,
  • villámcsapás, vagy ennek következtében áthúzás, szikra,
  • kémiai reakció a kifolyt és nem kezelt folyadékok esetében,
  •  a telephelyen nem tartják be a vonatkozó használati és egyéb előírásokat,
  • (dohányzás, karbantartás-heggesztési munkák stb.)
  • szándékos gyújtogatás

Valamennyi „eseménnyel” reálisan számolhatunk. A területen föld feletti tűzcsaphálózat és tűzcsapszekrények vannak (ezek üresek és sérültek, egy részük láthatóan működésképtelen). Kihelyezett tűzoltó vagy a hordós tárolókhoz előírt készülékeket, berendezéseket a helyszínen nem látni.

4.

Bácskai János: Pontosan tudják, hogy az 1300 hordóban milyen vegyület van. Csak legfeljebb a hordókról az eső lemosta a feliratot.

vm27

Katasztrófavédelmi szakvélemény: „...teljes körű, pontos kimutatás arra vonatkozóan nincs, hogy milyen anyagok és mekkora mennyiségben kerültek tárolásra a gyár területén, így nem ismerhetjük a pontos veszélyeztető hatásokat sem.”

vm25

5.

Bácskai János: Magyarországon száznál is több a Vegyiművekhez hasonló eset van.

Magyar Balázs, vezető szakértő: Magyarországon jelenleg a Vegyiművekhez hasonló méretű és hasonló frekventált helyen lévő szennyeződés nem ismert.

Végül pedig itt egy ilyen-olyan érdekek mentén keltett pánikkeltés 2010-ből: a képen Bácskai János a választások előtt  gumikesztyűben, veszélyesnek látszó anyagokkal és sajtósokkal körülvéve, tűzveszélyes hordóra támaszkodva áll a volt Vegyiművek előtt, és azonnali lépéseket követel.

img_45080

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.