Még mindig vannak városok, ahol egyetlenegy bölcsőde sincs

Bár zajlanak a bölcsődefejlesztések, még mindig csak a három év alatti gyerekek 14 százalékának jut hely ilyen intézményben, s vannak olyan nagyvárosok, ahol a törvényi kötelezettség ellenére egy bölcsőde sincs, írja a Magyar Nemzet (papíron, nem online).

A kapacitások elosztása egyenetlen, még mindig kevés gyereknek jut hely, a megalázóan alacsony bérek miatt pedig tömegesen hagyják el a pályát a gondozónők. Azt mondják,

ha sürgősen nem történik változás, nem lesz, aki gondozza a gyerekeket.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta, bár 11 ezernél több gyereket tudnak felvenni a bölcsődékbe, mint hat évvel ezelőtt, még mindig a 0-3 éves kicsik 14 százalékának, a családi napközikkel együtt 16 százalékának jut hely, ami uniós viszonylatban is nagyon alacsony. Az érdekvédő szerint a legégetőbb problémát a bölcsődei dolgozók megalázóan alacsony keresetei jelentik, amelynek rendezésére 2008 óta csak ígéretek vannak. Jelenleg a bölcsődei dolgozók 74 százalékának nettő fizetése nem éri el a 2013-as létminimumot, a 85 770 forintot. (via újság és MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.