Az orosz bíróság elutasította annak a tanárnőnek a keresetét, akit azért rúgtak ki az iskolájából, mert női élettársával közös képek voltak róla egy közösségi oldalon

külföld
2015 április 23., 19:48
comments 28

A szentpétervári bíróság elutasította egy tanárnő arra irányuló keresetét, hogy helyezzék vissza állásába, amelyből állítása szerint szexuális orientációja miatt távolították el. A bíróság nem fogadta el a tanárnőnek azt az érvelését, hogy elbocsátása diszkriminatív jellegű volt, és ítéletében megalapozottnak fogadta el az oktatási intézmény indoklását, miszerint az oktató a szakmai tevékenységével össze nem egyeztethető módon, erkölcstelenül viselkedett.

A meg nem nevezett oktatási intézmény tavaly decemberben bocsátotta el a teljes nevét és életkorát elhallgatni kívánó Aljevtyinát, miután a leszbikus tanárnő a VK nevű orosz közösségi portálra képeket tett fel magáról és élettársáról. Az iskola szerint Aljevtyina a fotókkal

"a nem hagyományos szexuális kapcsolatokat propagálta".

A Vihod nevű melegjogi szervezet ezzel szemben azt állítja, hogy a zenetanárnő szexuális orientációja egyáltalán nem hatott ki a munkájára. "Sosem beszélt a magánéletéről kollégáival, még kevésbé a diákjaival" - mondta Kszenyija Kiricsenko, a Vihod ügyvédje.

A közösségi oldalon a kérdéses fotók nem voltak nyilvánosan megtekinthetőek, és a perben nem derült fény arra, hogy az iskolavezetés miképpen jutott a szerinte erkölcstelen viselkedést ábrázoló képekhez.

Oroszországban a homoszexualitás 1993-ig bűncselekmény volt, majd 1999-ig elmebetegségként kezelték. A 2013-ban elfogadott új melegellenes törvényekkel szigorúan büntethetővé vált a "nem hagyományos szexualitás" kiskorúak előtti propagálása. Ennek fényében a homoszexualitás nyílt vállalása, vagy bármely, az azonos nemhez való vonzódáshoz köthető cselekmény büntethetővé vált. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.