Erdogan: A mai törökök elődei sohasem követtek el népirtást

külföld
2015 április 23., 19:12
comments 99

A török elnök nem bírta ki, hogy egy nappal az örmények ellen az Oszmán Birodalomban elkövetett népirtás kezdetének századik évfordulója előtt ne szóljon hozzá a témához.

A török győzelemmel végződő első világháborús gallipoli szárazföldi csata kezdetének 100. évfordulója alkalmából, ugyancsak pénteken rendezendő törökországi ünnepség előestéjén, Isztambulban rendezett béke-csúcstalálkozón az illiberális fordulatot éppen végrehajtó Recep Tayyip Erdogan kijelentette:

"Az örmény állítások az 1915-ös eseményekről minden alapot nélkülöznek".

Történészek szerint az első világháború alatt és után az oszmán törökök mintegy másfél millió örményt mészároltak le. Ezt az eseményt sokan a huszadik század első népirtásának tartják. Törökország tagadja, hogy népirtás történt.

Erdogan egyébként azzal vádolta az európai országokat, hogy közömbösek a menekültekkel szemben, és azt akarják, hogy fulladjanak a tengerbe.

Időben ezzel párhuzamosan Joachim Gauck német államfő arról beszélt a berlini evangélikus katedrálisban csütörtök este tartott ökumenikus istentisztelet után, hogy

előre megtervezett népirtást hajtottak végre az örmények ellen száz éve az Oszmán Birodalomban.

Szerint a történtekkel kapcsolatban vizsgálni kell a német felelősség és bűnösség kérdését, mert a deportálások megtervezésében és végrehajtásában a Német Császárság katonái is részt vettek.

Az akkori német vezetés pedig nem vett tudomást mindazon német megfigyelők és diplomaták információiról, akik felismerték az Oszmán Birodalom vezetőinek népirtásra irányuló szándékát, mert az első világháború közepette nem akarták veszélyeztetni az oszmán törökökkel kialakított szövetségesi viszonyt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.