Biciklizni tilos, így lettek deszkások az afgán lányok

Hanifa, a 14 éves kabuli deszkás lány.Fotó: Skateistan

„Szeretek magasra ugrani a rámpákon. Amikor ott fenn vagyok, szabadnak érzem magam, mintha repülnék. Nagyon szeretem azt az érzést” – Hanifa, 14 éves.

Oliver Percovich, az ausztrál gördeszkás 2007 februárjában érkezett Kabulba a barátnőjével és három gördeszkájával. Amint deszkázni kezdett, érdeklődő gyereksereg vette körbe. Az élmény hatására meg is alapította deszkásiskoláját, amiből mostanra kinőtte magát

a Skateistan,

Afganisztán egyik legsikeresebb civil kezdeményezése. Mostanra felépítették Afganisztán két legnagyobb, fedett sportcsarnokát, a programot pedig Kambodzsába és Dél-Afrikába is elvitték. Világszerte immár heti 1200, 5-18 éves fiatalt tanítanak gördeszkázni, illetve gördeszkázás mellett oktatják is őket.

De ami ennél is, illetve talán mindennél fontosabb:

Afganisztánban a deszkásaik 45 százaléka lány.

Nehéz lenne felsorolni, hogy mi minden szar Afganisztánban, de az biztos, hogy nőnek lenni a legszarabb. Az ország egyik legsikeresebb üzletembere, Hassina Syed például arra panaszkodott 2011-ben, hogy tárgyalásain gyakran hozzá se szólnak, inkább férfi titkárával egyeztetnek. Ha pedig az üzlet megköttetett, a pénzt a titkárának adja, hogy ő adja át a tárgyalópartnereinek.

Az afgán lányok nem biciklizhetnek, így lettek deszkások.Fotó: Skateistan

Ezért is kiemelkedően fontos a munka, amit a Skateistan végez, még ha azért is van náluk annyi lány

mert biciklizniük nőként nem szabad.

A Skateistan a nemek közti egyenlőség mellett arra is nagyon figyel, hogy náluk törzsi hovatartozásra tekintett nélkül sportolhatnak az utcagyerekek. Ez szintén elég fontos szempont Afganisztánban, ahol az ellentétek általában törzsi törésvonalak mentén alakulnak ki, a kabuli és mazar-i-sharifi deszkaparkokban viszont együtt játszanak a pastu, tádzsik, üzbég és hazara fiúk és lányok.

A Skateistan sztorija, illetve a lányok érdekében végzett munkája ihlette meg Jessica Fulford-Dobson fotóst is, akinek a Kabulban készült portréiból áprilisban a Saatchi Galleryben nyílt kiállítás. Ez holnap még nyitva van, ha arra járnak, nézzék meg. A Skateistan munkáját pedig itt támogathatják adományaikkal.