Az éves magyar GDP 19 százalékát kitevő kárt okoz, hogy szennyezett a levegőnk

Egészen elképesztő mértékű gazdasági károkat okoz a légszennyezettség Európának. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint évente 1,6 ezermilliárd dollárba kerül a kontinensnek, hogy koszos a levegő. Ez Európa éves GDP-jének nagyjából a tizede.

Hasonló gazdasági kimutatás eddig nem készült, most próbálták meg felbecsülni az anyagi következményeit a szmognak. Ebbe beleszámoltak az évi 600 ezer halálesetet és a több százezer megbetegedést, amit a nem megfelelő minőségű levegő okoz.

Az adatok a 2010-ből származnak, akkor készült az utolsó meglehetősen nagyszabású adatbázis Európa levegőjének állapotáról. A Guardian számára a WHO regionális főigazgatója, Jakab Zsuzsanna beszélt arról, hogy most talán olyan bizonyítékot tudnak tenni a döntéshozók asztalára, ami tényeges cselekvésre sarkallhatja őket.

Francia látkép (PATRICK KOVARIK / AFP)

Számos kelet-európai országban a koszos levegő gazdasági ára több mint az éves helyi GDP tíz százaléka. Az abszolút gazdasági terheket nézve persze a legnagyobb szeletet a legnagyobb gazdaságok viszik, azaz Németország, Anglia, Olaszország.

A WHO jelentése szerint jelenleg a légszennyezettség a legnagyobb környezeti egészségügyi kockázatforrás Európában. Ennek ellenére a téma jellemzően sehol nem kerül elő túl gyakran a közéleti viták során.

A kutatás szerint a magyarországi éves költségek 40 milliárd dollárra tehetőek, ezzel az éves GDP-nk 19 százalékát teszi ki.

A Guardian inforgrafikája minderről:

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.