Orbán elővette a halálbüntetés csodafegyverét

"Napirenden kell tartani a halálbüntetés ügyét" - válaszolta Orbán Viktor az M1 kérdésére pécsi látogatásakor tartott sajtótájékoztatóján.

szeretunkviktor

A politikai realitásokkal ellentétes nyilatkozatra a kaposvári trafikosnő meggyilkolása adta az apropót. A nagy felháborodást kiváltó gyilkosságból Orbán azt a következtetést vonta le, hogy az eddigi büntetőjogi szigorítások, például a (hibásan) három csapásnak nevezett törvény

nem elég visszatartó erő,

ezért kéne napirenden tartani a halálbüntetést, aminek az újbóli bevezetése ezidáig a Jobbik kedvelt szólama volt. Mondjuk politikai realitása a mondatnak egyáltalán nincs:

Magyarország az Európai Unió tagja, az EU-ban pedig tilos az embertelen és aránytalan büntetés.

orban_viktor_pecs_3

Ezt elég komolyan veszik Európában, olyannyira, hogy Magyarországot a jogorvoslati és felülvizsgálati lehetőség nélküli tényleges életfogytiglani börtönbüntetés miatt is támadták, amit az emberi jogok európai bírósága embertelennek nyilvánított. Vagyis az EU-tagság felmondása nélkül a halálbüntetést aligha vezethetnék vissza a magyar jogrendben, hogy más egyébb, halálbüntetéssel kapcsolatos problémát - a reparáció lehetőségének hiányára, vagy a téves ítélet alapján kivégzettek ügyére gondolok - ne is említsünk.

A vezető kormánypárti politikusok közül a halálbüntetést eddig csak Lázár János említette, de csak magánvéleményeként.

orban_viktor_pecs_2

Orbán Viktor sajtótájékoztatóján munkatársunk is jelen volt, de nem tehette fel kérdéseit. Így Orbán olyan szívének kedves témákról beszélhetett a helyi újságírók kérdéseire válaszolva, mint hogy az állam mennyit is vállalna át a Zsolnay-negyed adósságából* a Zsolnay Kulturális Negyed fenntartási költségeiből, illetve hogy hamarosan felépül a horvát határig az M6-os autópálya. Az Index Paksra vonatkozó kérdését viszont már ügyesen kikerülte.

*Pontosítva 14:19-kor