Néppártosodás a végsőkig: a Jobbik radikálisan sajtószabadságpárti lett

POLITIKA
2015 április 30., 08:54
comments 669

Mint írtuk, a Jobbik majálisának a kuruc.info az egyik médiapartnere, ez a kuruc.info-n és a jobbik.hu-n megjelent plakáton is látható.

JobbikMajalis

Ezzel kapcsolatban néhány kérdést tettünk fel a Jobbik sajtóosztályának, amire Szabó Gábor pártigazgató a következőket válaszolta:

1. Miben áll a médiatámogatás?

„Abból, hogy ingyenesen hirdetik a rendezvényünket a honlapjukon közzétett bannerrel, mi meg cserében feltüntetjük őket plakátjainkon médiatámogatóként.”

2. Fizettek-e önök a kuruc.infónak, vagy az a pártnak, és ha igen, mennyit?

„Nem fizettünk a kuruc.info-nak egy árva forintot sem a banner megjelentetéséért. Az ingyenes hirdetésért cserében feltüntettük a majálisunk plakátján őket, mint médiatámogató.”

3. Kivel vették fel és tartják a kapcsolatot a kuruc.infótól a majálissal kapcsolatban?

„A szerk@kuruc.info címre küldtük a rendezvény beharangozóját és plakátját. Arról a címről írtak vissza nekünk, hogy úgy döntöttek, hogy ingyenesen hirdetik meg a rendezvényünket cserébe a plakáton való feltüntetésükért.”

4. Vona Gábor tud minderről?

„Habár Vona Gábor elnök úr nagy munkabírású elnöke a Jobbiknak, de a majálisunk hirdetési stratégiájának megalkotása helyett, inkább a Jobbik kormányzati előkészületei munkáit, feladatait tartja kézben.”

5. Mit gondol a párt a kuruc.info tartalmáról?

„Nehezen értelmezhető a kérdés, hiszen a kuruc.info-n jelenleg több mint 142 ezer cikk van fent, lehetetlen azokat mind végigolvasni, s egy elfogulatlan értékelést adni ezáltal róluk. Eleve úgy látjuk, hogy egy politikai pártnak nem feladata az egyes sajtóorgánumok tartalmainak értékelése, ez inkább a Fidesz hatalomtechnikájára jellemző, nem a Jobbik sajtószabadságpárti álláspontjára. A Jobbik nem érzi feladatának, hogy beleszóljon egyes szerkesztőségek hírszerkesztési gyakorlatába, sem azt, hogy az ott megjelenő véleménycikkek hangvételét kritizálja. A hírportálok esetében is az olvasók szavaznak az adott hírforrás értékéről, vagy értéktelenségéről, azzal hogy oda kattintanak, vagy sem. Ezek alapján sem a 444.hu, sem a kuruc.info tartalmának megítéléséről nem létezik hivatalos Jobbik álláspont.”

Nagy utat járt be tehát a néppártosodó Jobbik, hiszen 2004-ben például még feljelentette Tilos Rádiót, amiben a keresztények kiirtásáról beszélt részegen az egyik műsorvezető, és emiatt a Jobbik tüntetést is szervezett.

Pár hónapra rá a párt a Matula Magazint is feljelentette egy Jézus születéséről készült animáció miatt. Mindkét sajtóorgánum betiltását követelték, és az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményükben azt írták, hogy a párt a jövőben is figyelni fog arra, hogy „kizárja a vallásgyalázó elemeket a magyar társadalomból”. Egész pontosan:

„Az esetből kiindulva felszólítunk minden egyes médiumot, hogy a matula.hu honlaphoz hasonló tevékenységbe ne kezdjen, vagy ne folytasson ilyen tartalomszolgáltatást, mert a Jobbik ezután is figyelni fog, minden egyes esetben jogi eszközökhöz fordul, és ezáltal kizárja a vallásgyalázó elemeket a magyar társadalomból!”

A Jobbik egyébként később az Internet Zsidó Database miatt is feljelentette a Matula Magazint, mondván, törvénytelenül gyűjtött adatot, és a „lista közzététele” adatvédelmi törvénybe ütközik.

kurucinfo

Most viszont, hogy a kuruc.info tartalomszerkesztésébe már nem akarnak beleszólni, talán azt jelenti, valóban elkötelezték magukat a liberális demokráciák sajtószabadság-felfogása mellett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.