Az utolsó pillanatban mégis megakadályozzák, hogy a tanárok a legjobbnak tartott könyveket rendeljék meg

2015 április 30., csütörtök 17:41
169

"Tavaly legalább beleálltak, ők mondták meg, hogy mit lehet rendelni, és kész. Idén viszont az átverés megy, április elején azt ígérték, hogy nem lesz javasolt tankönyvlista, erre pár napja kiderül, hogy adminisztratív eszközökkel gyakorlatilag mégis korlátozzák a tanárok tankönyvválasztási jogát."

Ezt egy tankönyves ügyekben jártas szakember mondta az elmúlt napok változásairól. A területen sokakat megdöbbentett a most behozott, bizonytalan jogi hátterű változás, amivel megpróbálják korlátozni a szabad tankönyvválasztást.

A kormány eddig is többféle eszközzel próbálta rávenni az iskolákat, hogy a nekik kedves tankönyvekből rendeljenek. Tavaly volt "javasolt tankönyvlista", a KLIK csak azokat a rendeléseket hagyta jóvá, amikben innen válogatott tankönyvek szerepeltek. Idén ugye Czunyiné Bertalan Judit, köznevelési államtitkár ígérte meg, hogy ilyen nem lesz:

"javasolt tankönyvlista nincs, a Könyvtárellátó (Kello) honlapján azok a könyvek kapnak jelölést, amelyek a nemzeti alaptantervvel kompatibilisek."

Ezt a sulikban úgy értelmezték, hogy ha egy könyv fent van az állami tankönyves cég, a Kello listáján, és van érvényes NAT 2012-es minősítése, tehát megfelel a nemzeti alaptantervnek, akkor az rendelhető. Más olvasata ennek a szövegnek nehezen képzelhető el.

Az iskolák ennek megfelelően állították össze a rendelést, amire ugyan egy hónapjuk lett volna, de egész áprilisban ment a könyvek körül a kavarás, folyton változtak a keretek.

A legdurvább húzás a mostani, utolsó hétre maradt.

A Kello rendszerében kis "sapkával" jelölik azokat a könyveket, amik egyrészt megfeleltek az alaptanterv követelményeinek, másrészt olyan sorozatban jelentek meg, aminek felmenő rendszerben minden évfolyamon van folytatása.

tankonyv11

Tehát nem volt elég, hogy egy kiadó mondjuk 9. osztályos irodalomkönyve NAT 2012 kompatibilis, a jelzést csak akkor kapta meg, ha a tankönyvsorozatnak van 10., 11. és 12. évfolyamon tanítható NAT kompatibilis folytatása is. Ez eleinte ajánlott szempontként jelent meg a rendszerben, tehát április közepén más dolgokkal együtt azt ajánlották az iskoláknak, hogy ilyen könyveket rendeljenek.

Ehhez képest pár napja több iskolát is arról tájékoztattak, hogy az "ajánlást" úgy értették, hogy kötelező ilyen könyveket használni, és visszadobták a korábbi rendeléseket, amik nem ennek megfelelően készültek.

Ez nagyságrendileg azt jelenti, hogy például a Mozaik kiadó NAT kompatibilis, tehát a törvény szerint rendelhető 112 kiadványából csak 15-öt enged az iskoláknak a KLIK. Ráadásul nem látszik, hogy most milyen jogszabály alapján korlátozzák a tanárok és az iskolák tankönyvválasztását, a rendeletek csak a NAT 2012 minősítést írják elő, azt nem, hogy a könyvnek sorozatban kéne lennie.

A dolog azért is abszurd, mert azok a tankönyvkiadók, amiket nem államosítottak, az elmúlt években hiába próbáltak könyveiknek megfelelő minősítést szerezni, nekik nem lehetett. Amik 2014 előtt megkapták a jóváhagyást, azok mostanáig maradhattak, de azóta egy könyvüket sem minősíttethették. Tehát a példánál maradva ha egy mozaikos könyvsorozatból nincs minden évfolyam könyvének minősítése, az nem a kiadón múlt, hanem inkább az oktatási kormányzaton. Az is furcsa, hogy tavaly, a tankönyvlista bevezetésekor egy csomó olyan kiadványt kiszórtak, amikből éppen folyt a tanítás, akkor egyáltalán nem látszott, hogy zavarná a döntéshozókat, hogy egy osztály emiatt nem tud "végigtanulni" egy tankönyvsorozatot, és váltaniuk kell.

A mostani, önkényesnek látszó változás megint az államosított kiadók és a kísérleti tankönyvek felé lökdösi az iskolákat, egyre távolabb a magánkézben maradt cégek egyébként szakmailag sokkal jobb minőségűnek gondolt könyveitől.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt