Többet nem lehet büntetlenül baszkokat gyilkolni Izlandon

külföld
2015 április 30., 13:46

Eltörölték Izlandon azt a 400 éve érvényben lévő rendeletet, amely szerint az ország északnyugati régiójában büntetlenül lehet baszkokat gyilkolni.

A szóban forgó dekrétumot 1615-ben adta ki Westfjords rendőrfőnöke, Ari Magnusson; mostani utódja, Jonas Gudmundsson pedig a napokban jelképesen hatályon kívül helyezte.

A rendelet hátterében egy véres esemény húzódik, nevezetesen hajójával zátonyra futott 32 spanyolországi baszk bálnavadász legyilkolása, akik a helyiekkel kialakult máig tisztázatlan nézeteltérésnek estek áldozatul 400 éve. Még javában tartott a nyomozás, amikor a térség rendért felelős vezetője radikális álláspontra helyezkedett, és kijelentette, hogy a spanyolokat teljesen büntetlenül meg lehet ölni.

Április 22-én Gudmundsson ünnepélyesen bejelentette az egyébként évszázadokon át figyelmen kívül hagyott rendelet eltörlését. A westfjordsi Holmavikban a megölt baszkok egyik leszármazottja, Xabier Irujo és a gyilkosok egyik utódja, Magnus Raffnson közösen felavatta az áldozatok emlékére emelt sírkövet a megbékélés jegyében. Az izlandiak az utóbbi évszázadokban igazából sokat javítottak a baszkokhoz fűződő viszonyukon, aminek ékes bizonyítéka az, hogy létezik Izlandi-Baszk Társaság is.

Izland a világ egyik legbiztonságosabb országa. A helyi rendőrségi feljegyzések vezetésének kezdete óta a rendfenntartók mindössze egyetlen alkalommal használták fegyverüket, amikor 2013 decemberében ártalmatlanná kellett tenniük egy lakása ablakából lövöldöző őrültet. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.