Ma bemutattuk a világnak a Sámándobot, amit a szakma giccsbe hajló építészeti paródiának tart

KULTÚRA
2015 május 01., 18:08
comments 306

samandob02

Megkezdődött a milánói világkiállítás, nincs mese, megnyílt a magyar pavilon is. A Sámándob, hivatalos nevén Életkert Pavilon hivatalos megnyitója csak júniusban lesz, de már teljesen elkészült, a programokat is elindították. Hoppál Péter államtitkár szerint az ünnepélyes megnyitót azért nem pénteken rendezték meg, mert

"a központi nyitás nagy program-kavalkádjában elsikkadna a világ érdeklődésére számot tartó magyar pavilon üzenete".

A rendezvényeket, művészeti programokat Szőcs Géza, az Expo 2015 magyar kiállításának kormánybiztosa és Hoppál nyitotta meg.

Hoppál

fontos országimázs-építő lehetőségnek nevezte a magyar megjelenést a világkiállításon.

Az államtitkár azt is mondta, hogy a világkiállítás - az olimpiák és a labdarúgó-világbajnokságok mellett - a harmadik olyan nagy megmutatkozási lehetőség egy országnak, amellyel erősítheti az imázsát és építheti gazdasági kapcsolatait. És persze volt Rubik-kockázás meg C-vitaminozás. Merthogy a világkiállítások emlékezetes alkalmai voltak, amikor a magyar újításokat bemutathatták, az egész világ csodájára járt a magyar értékeknek. "A világ a magyar nemzetet felfedező nemzetként tartja számon, és ezeket az értékeket is hangsúlyozzák a magyar pavilonnal" - mondta Hoppál.

samandob1

Arról a pavilonról beszélünk, amit elég sok megsemmisítő kritika ért a szakma részéről Magyarországon. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának Középülettervezési Tanszéke tavaly közleményben azt írta, hogy

"Határozott tiltakozásunkat fejezzük ki az ellen, hogy a megvalósításra szánt elképzelést jelen ismert formájában egyáltalán építészeti alkotásként definiálják. Az építészet hivatás és szakma, vannak ismérvei, melyeknek az említett elképzelés nem felel meg. Tiltakozunk az ellen, hogy egy giccsbe hajló építészeti paródia képviselje Magyarországot a nemzetközi színtéren, mert ez ellentétes lenne az ország – mindannyiunk – érdekeivel."

A pavilontól még a tervezők közül is elhatárolódtak öten egy április nyilatkozatban, mert szerintük oly mértékben eltér az általuk tervezettől, hogy azért már nem vállalnak felelősséget.

samandob2

Ezekről Hoppál nem beszélt, azt mondta, hogy a magyar pavilon és koncepció nagy sikert aratott: beválasztották a 10 legsikeresebb üzenettel rendelkező pavilon közé.

A magyar megjelenésének mottója amúgy: „Koronája ama földnek, amelyet a Duna szel át…” (Dante).

A közlemény szerint "kiemelt céljai közé tartozik az ország különleges vizeinek (ásványvíz, természetes vizek, gyógyvizek) és tájainak bemutatása, GMO-mentességünk demonstrálása, kiváló élelmiszereink, szőlőkultúránk, kézműves boraink és söreink megismertetése a világgal, valamint a magyar kultúra sokszínűségének és kiemelkedő intézményeinek, szakembereinknek, innovatív ötleteinknek bemutatása izgalmas és sokszínű kulturális és szakmai rendezvényeken, konferenciákon, kiállításokon, bemutatókon keresztül".

De nemcsak a pavilont mutatták be, hanem a Bogányi-féle zongorát is Milánóban. Teljes letámadásban vagyunk.

samandob3

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.