Illegális az NSA adatgyűjtése

Törvénytelenséget követett el az NSA (amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség), amikor számolatlanul, tömegesen gyűjtött adatokat, mondta ki a szövetségi fellebviteli bíróság az USA-ban.

Ez az ítélet azért fontos, mert megnyithatja az utat számos, az NSA ellen indítani szándékozott pernek és egyéb eljárásnak.

Az NSA lehallgatási botránya akkor robbant ki, amikor 2013-ban Edward Snowden szivárogtatott a problematikus adatgyűjtési gyakorlatról, de most először mondta ki amerikai bíróság, hogy az NSA túllépte hatáskörét, és jogtalanul gyújtött adatokat amerikai állampolgárokról.

A döntésnek azért is van különösen nagy súlya, mert épp mostanában kell a Kongresszusnak dönteni arról, hogy meghosszabbítsák-e az NSA ilyen irányú megfigyeléseit engedélyező, a Patriot Act 215-ös cikkelyét, amely jelenleg június 1-ig engedélyezi az NSA-nak a lehallgatásokat.

A bíróság ítélete szerint a Patriot Act 215-ös cikkelye által meghatározott jogosultságok körét is túllépte az NSA, amikor tulajdonképpen gyanúsítás nélkül hallgatott le mindenféle telefonokat. (Guardian)