Megint volt egy nagy földrengés Nepálban

katasztrófa
2015 május 12., 09:12
comments 13

A Richter-skála szerinti 7,4-es fokozatú földrengés rázta meg helyi idő szerint dél körül Nepál keleti részét – közölte az amerikai földtani intézet (USGS).

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője arról számolt be, hogy a Katmandutól keletre fekvő Csautarában négyen életüket vesztették, miután a földrengés miatt több épület összeomlott a településen. A rendőrség legalább három halottról tud, összesítése szerint a sérültek száma meghaladja a háromszázat. Két halottja van a földrengésnek Indiában, a Nepállal szomszédos Bihár államban.

A földmozgás központja a nepáli fővárostól, Katmandutól 83 km-re keletre, a Mount Everest alaptábora közelében, a kínai határtól és a hegyvidéki Namcse Bazar nevű településtől nem messze, 18,5 km-es mélységben volt.

Az első jelentésében az USGS 7,1-re tette a földrengés erejét és 10 kilométeres mélységűre a központját. A Hszinhua kínai hírügynökség a kínai földrengéskutató hálózatok központjára (CENC) hivatkozva 7,5-ös erősségű földmozgásról számolt be.

Helyszíni jelentések szerint Katmanduban pánikot okozott az újabb szeizmikus aktivitás, az emberek az épületekből kirohantak az utcákra. A Telegraph felvétele erről:

Április 25-én 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Nepált, ami az eurázsiai és a dél-ázsiai tektonikus lemezek találkozásánál fekszik. A természeti csapás a legfrissebb adatok szerint legalább 8046 halálos áldozatot szedett, és több mint 17 800-an sérültek meg.

A mai földmozgás epicentruma mélyebben volt, mint az április végi rengésé, aminek a középpontja 15 km-rel húzódott meg a földfelszín alatt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a sekélyebb epicentrumú földrengések általában több kárt okoznak a felszínen.

Beszámolók szerint az erős szeizmikus aktivitást az indiai fővárosban, Újdelhiben és a bangladesi fővárosban, Dakkában is érezni lehetett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.